Libeg Cerasela, expert HEPAMED – Scopul creşterii accesului femeilor la serviciile de prevenţie a infecţiei cu HCV şi HBV

March 18, 2020
728 Views

Cu probleme de sănătate ne confruntăm toată viața, de aceea ar trebui să fim educați pentru prevenție. Responsabilitatea față de sănătate ne aparține.

            Este categotic necesară mai multă educație sanitară pentru copii și părinți.

            Hepatitele se pot controla prin măsuri concrete, aplicabile în fiecare familie.

Familia dă nota stilului de viață, iar rolul femeilor în prevenție e important.

            Educația pentru sănătate și cunoașterea specificului acestor tulburări poate deveni un mecanism de protecție, dar și de adaptare în confruntarea boala cronică hepatică și un excelent mijloc de creștere a aderenței la indicațiile specialiștilor.

 

Scopul creşterii accesului femeilor la serviciile de prevenţie

a infecţiei cu HCV şi HBV

 

Deși a înregistrat o creștere, speranța de viață în România este printre cele mai scăzute din UE. Acest lucru reflectă comportamente nesănătoase, inegalități socio-economice și deficiențe substanțiale în furnizarea serviciilor de sănătate.

În 2017, românii cu vârsta de 65 de ani se puteau aștepta să mai trăiască încă 16,7 ani, o creștere de aproape doi ani față de 2000. Cu toate acestea, după vârsta de 65 de ani, mulţi trăiesc cu o boală cronică sau o dizabilitate, situație care plasează România peste media UE .

În medie, femeile trăiesc puțin mai mult decât bărbații într-o stare bună de sănătate (5,1 ani la bărbați, față de 5,9 la femei în 2017). Boli cronice precum hepatitele sau dizabilitățile după vârsta de 65 de ani le afectează mai mult pe femei.

În majoritatea programelor naționale de politică în domeniul sănătății, locul acordat prevenției este redus, iar accentul se pune pe îngrijirea curativă.

De asemenea, populația nu dispune de acces echitabil la resursele destinate promovării sănătății și educației pentru sănătate, cele mai vulnerabile grupuri confruntându-se cu obstacole semnificative.

În prezent, există măsuri noi pentru îmbunătățirea accesului la intervențiile preventive.

        Creșterea accesului femeilor la servicii de prevenție a infecțiilor cu HCV și HBV are drept scop:

 monitorizarea tendinţelor de evoluţie a hepatitelor virale tip B și C, detectarea și monitorizarea schimbărilor în distribuţia lor în populaţie, prin implicarea femeilor (mame);

 obţinerea de informaţii pentru înţelegerea epidemiologiei HVB și HVC în România, identificarea factorilor de risc și a subpopulațiilor la risc (femei și copii);

 evaluarea eficienței strategiilor preventive existente și îmbunătățirea lor prin implicarea femeilor;

 utilizarea datelor din programele de screening (gravide și donatori de sânge, transplant de organe);

 estimarea prevalenței HCB și HCC în populația generală (pe grupe de vârstă, sex);

 estimarea impactului programelor de prevenție (vaccinarea anti-hepatita B) asupra morbidității și mortalității prin ciroza hepatică și carcinom hepatocelular;

 recomandarea de măsuri de control al bolii în populația României și în subpopulațiile la risc (femei și copii, grupuri dezavantajate socio-economic etc).

 

Depinde de noi cât vom fi de sănătoși! Sănătatea depinde mult de  prevenție!

psiholog Libeg Cerasela, expert HEPAMED

Leave A Comment

%d bloggers like this: