USR depune un proiect de lege pentru infiintarea “DNA-ului padurilor si mediului”

March 10, 2020
309 Views

Uniunea Salvati Romania depune luni un proiect de lege privind infiintarea Directiei de Investigare a Infractiunilor de Mediu (DIIM), o institutie pe modelul DIICOT, care sa activeze la nivel national si sa combata infractiunile impotriva mediului inconjurator.

Proiectul de lege privind infiintarea Directiei de Investigare a Infractiunilor de Mediu este initiat de deputatii USR Stelian Ion, Silviu Dehelean si Cornel Zainea si senatorii USR George Dirca, Allen Coliban si Mihai Gotiu.

Directia de Investigare a Infractiunilor de Mediu va functiona in cadrul Parchetului General si va fi condusa de un procuror-sef, numit de presedintele Romaniei la propunerea ministrului Justitiei cu avizul CSM. Numarul maxim de posturi este prevazut astfel: 295 de posturi de procuror, 40 de posturi de specialisti, 270 de posturi pentru personalul auxiliar de specialitate, economic si administrativ, 40 de posturi de ofiteri si agenti de politie judiciara si 290 de posturi de ofiteri si agenti de politie judiciara ce urmeaza a fi desemnati in urmatorii 5 ani (cate 50 pe an).
DIIM va ancheta, printre altele, taierile ilegale de paduri, depozitarile ilegale si traficul de deseuri, nerespectarea normelor anti-poluare, scoaterea definitiva sau temporara din circuitul agricol ori silvic de terenuri de pe raza ariei naturale protejate, capturarea sau uciderea speciilor salbatice cu mijloace nelegale.

“Problemele de mediu din Romania sunt multe si sunt grave, sunt cronice. Stim de ele nu doar din cazurile de infringement deschise de Comisia Europeana, le vedem si le simtim cu totii. Putem vorbi despre probleme in zona forestiera, unde dispar din padurile Romaniei 20 de milioane de metri cubi anual si, daca ar fi sa insumam prejudiciul, am depasi suma de 1 miliard de euro.

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: