Ziua Internaţională a Femeii – de când o sărbătorim şi ce cadouri facem

March 8, 2020
785 Views

Ziua Internaţională a Femeii se sărbătoreşte în toată lumea pe 8 martie, această zi fiind acum un moment de celebrare a femeii şi a tot ce reprezintă ea. Originea sărbătorii, dar şi semnificaţiile ei profunde merg încă şi mai departe, vorbind despre lupta femeilor pentru drepturi în plan economic, politic şi social.

În România, Ziua Femeii se asociază deseori tradiţiei Mărţişorului, fiind considerată de mulţi şi Ziua Mamei .

Întreaga lună martie este dedicată femeii, însă nu sunt uitate nici alte tradiţii autohtone, cum ar fi Mărţişorul (1 martie), Ziua Mamei (identificată cu Ziua Femeii, tot pe 8 martie) şi cei 40 de Mucenici (9 martie).

La nivel mondial, Ziua Femeii a început ca o încercare a femeilor de a fi ascultate şi respectate.

Originea Zilei Femeii datează încă din 1857, atunci când muncitoarele de la o fabrică de textile din New York au ieşit în stradă pe 8 martie pentru a protesta împotriva salariilor foarte mici şi condiţiilor inumane de lucru.

În 1908, tot pe 8 martie, 15.000 de femei au ieşit pe străzile New York-ului cerând salarii mai bune, micşorarea zilei de muncă, dreptul la vot şi încetarea exploatării copiilor pentru muncă.

Pe 19 martie 1911, Ziua Internaţională a Femeii să fie sărbătorită pentru prima dată în Austria, Danemarca, Germania şi Elveţia. Fiecare dintre acest eveniment a fost marcat prin proteste de stradă în care femeile veneau cu noi revendicări.

Decizia oficială a desemnării unei „Zile Internaţionale a Femeii“a venit în 1977

Proclamarea oficială a Zilei Internaţionale a Femeii a venit în 1977, atunci când Oranizaţia Naţiunilor Unite a invitat fiecare ţară să proclame orice zi a anului „Zi a Naţiunilor Unite pentru Drepturile Femeii şi Pace Internaţională“, cele mai multe ţări optând pentru ziua de 8 martie.

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: