Mai putin de 5% din consumatorii casnici de gaze sunt instruiti si capabili sa isi negocieze contractele, astfel incat sa obtina preturi mai bune pentru gazele naturale consumate, se arata intr-un studiu realizat de Asociatia Energia Inteligenta.
Clientii industriali si consumatorii casnici instruiti vor fi principalii perdanti daca liberalizarea pietei gazelor naturale se va amana, in contextul in care ordonanta 1/2020 nu va mai intra in vigoare, asa cum se prefigureaza in prezent, potrivit unui comunicat remis, marti, AGERPRES.
In acelasi timp, castigatori ar fi unii furnizori si importatorii de gaze naturale.
Recent, Curtea Constitutionala a admis ca Ordonanta 1/2020 de modificare a OUG 114/2018 este neconstitutionala, asta dupa ce OUG 1 fusese deja respinsa in data de 10 februarie 2020 in Senatul Romaniei. Ordonanta ar urma sa fie dezbatuta in Camera Deputatilor, care este camera decizionala, iar daca va fi din nou respinsa, vor fi reaplicate prevederile OUG 114/2018.
“Daca Ordonanta 1/2020 nu va mai fi in vigoare, principalii perdanti vor fi clientii industriali, care vor fi obligati sa plateasca din nou preturi mai mari decat producatorii de marfuri similare din alte tari, riscand astfel pierderea unor piete de desfacere si chiar importante probleme financiare. De asemenea, perdanti vor fi si clientii casnici instruiti, care ar putea sa obtina preturi mai bune prin liberalizare”, a declarat Dumitru Chisalita, presedintele Asociatiei Energia Inteligenta, citat in comunicat.
…..