Cine-concerte de excepție la TIFF 2020: „Faust” și „Malombra”

February 22, 2020
361 Views

Filmele clasice primesc un suflu nou la Festivalul Internațional de Film Transilvania (29 mai – 7 iunie) în spectacole unice – experimente cu muzică și film, fuziuni între clasic și electro, jazz, pop sau rock. Biletele la primele evenimente speciale anunțate, precum și abonamentele pentru ediția a 19-a pot fi achiziționate deja pe tiff.eventbook.ro.

Unul dintre cei mai buni artiști din lume care acompaniază live filmele mute vine la TIFF duminică, 31 mai, de la 19.00, la Casa de Cultură a Studenților din Cluj. Maestru incontestabil al improvizației, Jean-François Zygel va acompania live Faust (1926), capodopera lui F.W.Murnau. Un nume singular în universul muzical, Zygel este pianist și compozitor, a inițiat în 2002 cursurile de improvizație la pian la Conservatorul din Paris și, cu mult umor și pasiune, a popularizat muzica simfonică în emisiuni radio și TV de succes din Franța. Zygel a colaborat cu nume precum Michel Portal, Ibrahim Maalouf, Bobby McFerrin, Antoine Hervé, Sly Johnson. Cel mai recent album al său, L’Alchimiste, a fost lansat de Sony.

„La TIFF, voi acompania pentru a 12-a oară incredibilul film realizat de genialul Murnau. Umbre și lumini, lacrimi și străfulgerări, o terifiantă luptă între bine și rău, haos și revelații, inocență și pierzanie. Forța de expresie și intensitatea imaginilor vă vor cuceri, sunt convins, așa cum s-a întâmplat de fiecare dată când am acompaniat acest film”, transmite Zygel. Pe 1 iunie, celebrul artist va susține și un masterclass la TIFF – detaliile vor fi anunțate în curând. Cine-concertul este organizat în parteneriat cu Institutul Francez.

TIFF 2020 va fi, totodată, gazda unei premiere absolute în România: două compozitoare, dirijoare și interprete au acceptat provocarea de a compune coloane sonore pentru un film mut, un clasic al genului gothic melodrama, Malombra (1917), în regia lui Carmine Gallone. Julie Roué (Franța) și Simona Strungaru (România) își vor dezvălui pentru prima dată versiunile live la TIFF 2020, în două zile diferite, la Cercul Militar din Cluj-Napoca. Evenimentul este realizat în parteneriat cu Festival La Rochelle Cinéma din Franța, renumit pentru cine-concertele sale, unde va avea o a doua reprezentație.

….

Sursa : tiff.ro

Leave A Comment

%d bloggers like this: