Dieta mediteaneană menţine sănătatea, indiferent de vârstă. Studiu

February 19, 2020
183 Views

Un regim alimentar bazat pe zarzavaturi, legume, fructe, nuci şi ulei de măsline previne inflamaţiile şi susţine funcţiile cerebrale. Ce alte beneficii au mai descoperit specialiştii.

Un regim alimentar mediteranean este util oamenilor, indiferent de vârsta pe care o au, dau asigurări cercetătorii.

Potrivit acestora, dieta bogată în fructe şi vegetale, ulei de măsline şi peşte stimulează activitatea bacteriilor din stomac asociate unei îmbătrâniri sănătoase şi reduce bacteriile asociate cu reacţiile inflamatorii, au precizat experţi din cinci ţări, scrie agerpres.ro.

O cercetare nouă, publicată în revista de specialitate Gut, arată că o astfel de dietă încetineşte fragilitatea şi declinul cognitive care apare pe măsura înaintării în vârstă. Studiile anterioare au sugerat că o dietă restrictivă, pe care multe persoane vârstnice o urmează, reduce diversitatea microbiomului intestinal.

Cercetători din Marea Britanie, Franţa, Italia, Olanda şi Polonia au analizat timp de un an microbiomul intestinal în cazul a 612 persoane cu vârste cuprinse între 65 şi 79 de ani, din cinci ţări, înainte şi după ce acestea au respectat o dietă existentă sau au trecut la regimul mediteranean.

Noua dietă a fost bogată în fructe, zarzavaturi, nuci, legume, ulei de măsline şi peşte şi săracă în carne roşie şi grăsimi saturate, fiind adaptată nevoilor persoanelor vârstnice.

Schimbări benefice la nivelul microbiomului

Participanţii au fost împărţiţi în mai multe grupe: cei care aveau deja fragilitate cognitivă, cei aflaţi pe punctul de a deveni fragili cognitiv şi cei care nu se confruntă cu fragilitate cognitivă.

Urmarea dietei mediteraneene timp de 12 luni a fost asociată cu schimbări benefice la nivelul microbiomului intestinal şi rezultate din scăderea diversităţii bacteriene.

Cercetătorii au remarcat o creştere în ceea ce priveşte tipurile de bacterii asociate anterior cu indicatori care reduc fragilitatea, cum ar fi viteza de mers şi forţa unei strângeri de mâini, precum şi funcţii cerebrale îmbunătăţite cum ar fi memoria.

Urmarea acestui regim a fost totodată asociată cu o producţie redusă a unor potenţial dăunătoare substanţe chimice inflamatorii. “Am arătat nu doar că sunt asociate cu respectarea unei diete, ci asociate în mod constant cu markerii referitori la fragilitate şi reacţiile inflamatorii, confirmând astfel importanţa acestora pentru menţinerea sănătăţii indiferent de… vârstă, indexul de masă corporală şi sex”, au precizat cercetătorii.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, schimbările au fost determinate în cea mai mare parte de o creştere în conţinutul de fibre alimentare şi în vitaminele şi mineralele asociate – în special C, B6, B9, potasiu, fier, mangan şi magneziu.

Leave A Comment

%d bloggers like this: