Ordonanța de urgență privind organizarea alegerilor anticipate, adoptată de Guvernul Ludovic Orban în ședința din 4 februarie, a fost publicată în Monitorul Oficial.

February 17, 2020
381 Views

Ordonanța de urgență privind organizarea alegerilor anticipate, adoptată de Guvernul Ludovic Orban în ședința din 4 februarie, a fost publicată în Monitorul Oficial.
ℹ️ Ordonanța de urgență stabilește cadrul legislativ necesar pentru organizarea alegerilor anticipate, întrucât nu exista baza legală pentru această ipoteză.
ℹ️ Guvernul stabilește data alegerilor anticipate în 5 zile de la momentul dizolvării Parlamentului.
ℹ️ Data alegerilor se stabilește la cel puțin 50 de zile distanță de la momentul anunțării prin Hotărâre de Guvern. În prezent, acest termen este de 90 de zile.
ℹ️ Cea mai mare parte a termenelor referitoare la procedurile electorale prealabile alegerilor se înjumătățesc, pentru a putea fi îndeplinite.
ℹ️ Este extinsă posibilitatea de vot la orice secție din țară sau străinătate, indiferent de localitatea de domiciliu. Până acum, un alegător putea vota doar în unitatea administrativ-teritorială de domiciliu.
ℹ️ La alegerile europarlamentare din 2019 au votat pe liste suplimentare (adică în altă localitate decât cea de domiciliu) 1,5 milioane de români. La prezidențiale 2019, la primul tur au votat 1,7 milioane de români, în vreme ce la turul al doilea – 2 milioane de români.
ℹ️ Este imposibil votul multiplu/turismul electoral! Și la alegerile parlamentare se va aplica același Sistemul electronic de prevenire a votului multiplu, pus la punct de AEP și STS și folosit atât la alegerile europarlamentare, cât și la cele prezidențiale.
ℹ️ Este introdusă posibilitatea de a vota în străinătate în ziua de vineri (interval orar 12.00 – 21.00), sâmbătă (7.00 – 21.00) și duminică (07.00 – 21.00), după modelul implementat cu succes la alegerile prezidențiale. Ordonanța prevede dublarea numărului de parlamentari pentru Diaspora.
ℹ️ Este introdusă posibilitatea de a vota, după ora 21.00, pentru alegătorii care se află la coadă la secția de votare, până la ora 23.59.
ℹ️ Este reglementată ipoteza suprapunerii celor două tipuri de alegeri, locale și parlamentare anticipate, astfel încât să poată fi folosită infrastructura electorală disponibilă în mod judicios și eficient.
ℹ️ Este asigurată înregistrarea audio-video a procesului de numărare a voturilor, după închiderea urnelor, iar fișierele sunt păstrate pentru 12 luni de zile.
ℹ️ OUG este înaintată Parlamentului, care urmează să o discute, conform procedurii, în regim de urgență.

Leave A Comment

%d bloggers like this: