Cele mai frumoase biblioteci pe care le poţi vizita în Europa

February 17, 2020
463 Views

Biblioteca nu este doar un spaţiu de depozitat cărţi. Fie că iubeşti cititul sau atmosfera specifică bibliotecilor, vacanţa poate fi un bun prilej pentntru a vizita câteva din cele mai frumoase astfel de locuri.

Bibliotecile au ceva magnetic, sunt temple ale cunoaşterii unde poţi pierde noţiunea timpului, medita sau pur şi simplu te poţi relaxa într-un mediu liniştit. Mai mult, unele dintre aceste clădiri sunt adevărare bijuterii arhitecturale şi merită un loc pe lista de obiective de vizitat în 2020. Pentru pasionaţii de arhitectură şi călătorii, echipa FlixBus a realizat un top al celor mai frumoase biblioteci pe care le poţi vizita în Europa.

1. Biblioteca de Filologie, Universitatea Freie din Berlin, Germania
O atracţie arhitecturală datorită formei sale spectaculoase, biblioteca de Filologie se află în campusul Universităţii din Berlin. Construcţia bibliotecii a început în anul 2001 şi a fost finalizată în 2005. Biblioteca arată cel mai frumos seara, când luminile din interior strălucesc prin faţada transparentă pentru a crea un efect de tablă de şah. Designul clădirii a fost conceput de renumitul biroul de arhitectură Foster + Partners.

2. Diamanatul Negru, Biblioteca Regală din Copenhaga, Danemarca
Diamantul negru este numele neoficial al extensiei moderne a vechii clădiri a Bibliotecii Regale, făcând referire la faţada de marmură neagră înclinată în unghi ascuţit. Exteriorul modern îţi va oferi apoi posibilitatea de a face un pas înapoi în timp, ca să pătrunzi în clădirea bibliotecii vechi, prin intermediul unui atrium . În zona cunoscută sub această denumire se află două muzee, Muzeul Naţional al Fotografiei şi un mic muzeu dedicat benzilor desenate.

3. Biblioteca Sainte Geneviève din Paris, Franţa
Biblioteca Sainte Geneviève este cu siguranţă una dintre cele mai impresionante clădiri din Paris. Abaţia originală a bibliotecii a fost construită în secolul al VI – lea, iar faţada este gravată cu nemele celor care au adus contribuţii la istoria cunoaşterii precum Copernicus sau Shakespeare. După amiaza, oamenii se adună sub cele 810 de nume ale unor savanţi celebri a căror nume este gravat pe ziduri şi aşteaptă să prindă un loc în imensa sală de lectură.

4. Biblioteca El Escorial Library, Madrid, Spania
Biblioteca El Escorial are un hol de 50 metri lungime, 9 metri lăţime, o înălţime de 10 metri, podele de marmură şi rafturi de lemn care găzduiesc o colecţie de documente personale donate de Regele Philip al II-lea al Spaniei. Clădirea face parte din patromoniul Mondial şi adăposteşte aproape 50.000 de volume, dintre care unele extrem de rare.

5. Biblioteca Naţională a Austriei, Viena, Austria
Palatul Hofburg din Viena a fost rezidenţa împăraţilor şi a regilor Imperiului Habsburgic. Astăzi, pe lângă faptul că este rezidentţa oficială a preşedintelui ţării, găzduieşte o colecţie incredibilă de 7.4 milioane de cărţi a Bibliotecii Naţionale a Austriei. Unul dintre elementele cele mai incredibile ale bibliotecii este fresca uriaşă de pe tavan creată de pictorul Daniel Gran.

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: