Mâinile curate ţin gripa departe

February 14, 2020
361 Views

Pe 7 februarie, autorităţile au declarat epidemie de gripă, după ce numărul îmbolnăvirilor faţă de nivelul aşteptat a crescut foarte mult, cu aproape 100%. Au fost raportate peste 7.000 de cazuri de gripă clinică, iar numărul deceselor din cauza gripei continuă să crească. Cum putem diminua riscul de a contracta infecţia.

Până pe 10 februarie, numărul deceselor înregistrate din cauza gripei, în România, a ajuns la 25 de persoane. Ultimele două victime sunt femei, de 64 şi, respectiv, 66 de ani, din Bistriţa-Năsăud şi Caraş-Severin. Una dintre ele nu avea boli asociate, dar nu fusese vaccinată antigripal, în timp ce a doua era cunoscută cu boli asociate, dar nu se ştie încă dacă era vaccinată. Virusul gripal A (H1) pdm09 a fost identificat la ambele.

Este virusul gripei sezoniere de anul acesta mai agresiv decât în alţi ani? „Nu putem să spunem că virusul gripal care circulă anul acesta este mai agresiv decât în alţi ani. De obicei, aceste virusuri circulă secvenţial, dar problema este că acum ele circulă în paralel, şi cele de tip A, şi cele de tip B. De aici şi numărul mai mare de îmbolnăviri din această perioadă“, explică prof. dr. Alexandru Rafila, medic primar medicină de laborator, microbiologie şi sănătate publică, şeful disciplinei Microbiologie de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ din Bucureşti şi şeful Laboratorului Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş“.

O mască şi mai multe roluri
Declararea epidemiei de gripă a speriat mai ales orăşenii din aglomerările urbane mari, care trebuie să facă faţă şi virozelor de tot felul, al căror număr a fost cu 17,5% mai mare, comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut, ajungând la 171.081 de cazuri, potrivit celor mai recente statistici. S-au format cozi la farmacii nu doar pentru achiziţia de vaccin antigripal şi de medicamente antivirale, ci şi pentru cumpărarea banalelor măşti chirurgicale ale căror virtuţi protective par să fie mult exagerate.

…..

„Spălatul mâinilor este de eficienţă maximă“
Cea mai importantă regulă care ne ţine departe de infecţiile respiratorii nu este purtarea măştii, ci banalul gest al spălatului pe mâini cu apă şi săpun. „Spălatul mâinilor, da, este de eficienţă maximă, în orice viroză respiratorie care se transmite prin secreţiile nazale, prin secreţiile faringiene eliminate odată cu respiraţia obişnuită, cu tusea, cu strănutul şi cu vorbitul. Ori de câte ori este posibil, trebuie să te speli pe mâini – şi după un contact simplu de dat mâna cu o persoană care suferă de o viroză respiratorie“, potrivit conf. dr. Molnar. Aşadar, mâinile curate diminuează fără nicio discuţie riscul de îmbolnăvire cu gripă şi este o măsură de prevenţie nespecifică majoră, adaugă specialistul epidemiolog.

…..

Gripa, în cifre
Potrivit datelor Institutului Naţional de Sănătate Publică, de la începutul sezonului 2019-2020 au fost înregistrate 25 de decese confirmate cu virus gripal, de tip A, subtip (H1)pdm09, tip A, subtip H3, tip B, coinfecţie de AH3+B şi tip A. În sezonul precedent, în perioada similară, au fost înregistrate 94 de decese confirmate cu virus gripal – de 5,2 ori mai multe decât în actualul sezon, dintre care 73 tip A, subtip (H1)pdm09, zece subtip H3, zece A nesubtipat şi o coinfecţie de A(H1)pdm09+AH3.
În săptămâna 27 ianuarie-2 februarie 2020 s-a înregistrat o creştere foarte mare – de peste 99% – a numărului de îmbolnăviri faţă de nivelul aşteptat – media aritmetică a numărului de cazuri raportate în trei săptămâni anterioare – gripa evoluând la intensitate înaltă, la nivel naţional, raportându-se un număr aproape dublu de gripe clinice comparativ cu săptămâna precedentă. Astfel, au fost raportate până acum 7.022 de cazuri de gripă clinică, pe întreg teritoriul ţării, aproape dublu faţă de cele raportate în săptămâna precedentă – 3.645 – şi faţă de cele raportate în aceeaşi săptămână a anului trecut – 3.455 de cazuri.

Numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute a fost de 171.081, cu 17,5% mai mare comparativ cu anul trecut şi cu 66,1% mai mare ca săptămâna anterioară.
Au fost raportate 38 de cazuri de infecţii respiratorii acute severe, cu 23 mai multe (de 2,5 ori mai multe) faţă de săptămâna precedentă şi cu 42 mai puţine (de două ori mai puţine) faţă de aceeaşi perioadă a sezonului precedent.
De la începutul sezonului, au fost confirmate în laborator 718 cazuri de gripă: 141 de cazuri de gripă cu virus AH3; 135 de cazuri de gripă cu virus AH1; 123 de cazuri de gripă A nesubtipat; 317 de cazuri de gripă cu virus B; două cazuri de coinfecţii cu gripă cu virus AH3 şi virus B.

Recomandări pentru persoanele cu simptome de gripă
-Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa, inclusiv pentru a stabili o eventuală indicaţie de spitalizare.
-Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor cu simptomatologie asemănătoare gripei.
-Respectarea etichetei tusei şi strănutului – utilizarea de batiste de unică folosinţă sau tuse/ strănut la nivelul regiunii interne a articulaţiei cotului.
-Igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului.
-Evitarea aglomeraţiilor.
-Triaj epidemiologic zilnic în orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico-sanitar şi auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistaţi cu simptomatologie respiratorie.
-Continuarea vaccinării antigripale.

 

 

Leave A Comment

%d bloggers like this: