Românii trebuie să îşi aleagă un furnizor de gaze. Care este data limită şi ce se întâmplă cu preţul dacă nu o fac

February 13, 2020
314 Views

Românii trebuie să se informeze şi să îşi aleagă singuri un furnizor de gaze până la data de 30 iunie, astfel încât să obţină cea mai bună ofertă odată ce dispar preţurile impuse de stat. În caz contrar, actualul furnizor va impune tacit ce preţ doreşte.

De la 1 iulie 2020 va fi eliminat preţul plafonat la 68 lei/MWh al gazelor naturale, la care furnizorii erau obligaţi de stat să vândă energie către consumatorii casnici, adică românii de rând. Până atunci, românii trebuie să se informeze, să compare oferte ale mai multor companii şi să aleagă cel mai avantajos contract pentru ei. Dacă nu fac acest lucru, nu înseamnă că rămân fără gaz, ci că furnizorul actual va continua contractul, dar la un nou preţ, stabilit după bunul plac.

Guvernul Orban a decis, prin asumarea răspunderii, să elimine plafoanele de preţ la energie impuse de fostul Guvern PSD prin controversata Ordonanţă 114, argumentând că acestea nu au condus la preţuri mai mici, ci, dimpotrivă, au distorsionat piaţa de energie din România. Drept urmare, se va trece la nivel naţional de la preţuri reglementate la piaţă liberă, concurenţială. De la 1 iulie 2020 se va renunţa la preţul plafonat la gaze naturale, iar de la 1 ianuarie 2021 vor dispărea şi preţurile reglementate la energie electrică.

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie a realizat un proiect care pregăteşte consumatorii casnici, adică românii de rând, pentru trecerea de la preţuri stabilite de stat la preţuri stabilite de piaţă.

Două opţiuni
Consumatorii casnici vor avea două opţiuni la dispoziţie. Pe de o parte, pot să nu facă nimic şi să continue să primească gaze de la acelaşi furnizor. În acest caz, ei vor plăti preţul din oferta propusă tacit de furnizor, care ar putea fi mult mai mare decât alte oferte de pe piaţă. De exemplu, Engie, unul dintre cei doi mari furnizori de gaze pentru populaţie, a trimis clienţilor o ofertă în care doar preţul gazului (nu al facturii totale) este cu peste 20% mai mare decât preţul reglementat, potrivit economica.net. Cei care au acceptat deja oferta actualului furnizor nu mai pot reveni asupra deciziei.

Foto : profit.ro

Leave A Comment

%d bloggers like this: