Executivul si-a publicat Codul de Conduita. Ce nu au voie sa faca ministrii (Document)

February 11, 2020
358 Views

Executivul a publicat, luni, pe site, Codul de Conduita al membrilor Guvernului Romaniei.

Conform unui comunicat de presa al Guvernului remis Ziare.com, astfel este indeplinita o recomandare dintre cele incluse in Mecanismul de Cooperare si Verificare.

“Aceasta este una dintre cele doua recomandari cu relevanta pentru activitatea Guvernului, care ar fi trebuit implementate pana in octombrie 2019, respectiv pana la precedenta misiune de evaluare.

O noua misiune de evaluare va avea loc in perioada 10-12 februarie 2020, expertii Comisiei Europene urmand sa aiba intalniri cu reprezentantii institutiilor responsabile in ariile vizate de MCV”, potrivit sursei citate.

Astfel, principalul obiectiv al Codului de Conduita este “asigurarea exercitarii demnitatii publice de membru al Guvernului in conditii de integritate, impartialitate si transparenta, ca mijloc de promovare a unei bune guvernante, element important al democratiei”.

Principii generale

Documentul prevede si principiile pe baza carora membrii Executivului isi exercita mandatul:

1 – Membrii Guvernului isi exercita mandatul in conformitate cu principiul separatiei si echilibrului puterilor, in cadrul democratiei constitutionale, cu respectarea independentei Justitiei, pe baza colaborarii loiale intre autoritati/ institutii;

2 – Conduita membrilor Guvernului Romaniei este guvernata, de asemenea, de urmatoarele principii:

– suprematia Constitutiei si a legii
– prioritatea interesului public
– profesionalismul si exemplul personal
– integritatea morala
– transparenta in exercitarea demnitatii publice

Totodata, documentul mai prevede ca membrii Executivului “au obligatia sa respecte Constitutia, legile tarii si sa actioneze pentru punerea in aplicare a dispozitiilor legale, in spiritul bunei-credinte si cu respectarea eticii profesionale”.

In plus, acestia “au obligatia de a asigura un serviciu public de calitate in beneficiul cetatenilor, in scopul realizarii competentelor autoritatilor si institutiilor publice”.

…..

Documentul integral – Codul de conduita al membrilor Guvernului Romaniei

Foto : Guvernul Romaniei

Leave A Comment

%d bloggers like this: