Schimbare majoră în sistemul de sănătate: ​Spitalele private vor asigura în premieră servicii medicale de urgență decontate integral de stat

February 6, 2020
489 Views

Spitalele private vor asigura în premieră servicii medicale de urgență decontate integral de stat, prevede Ordonanța de Urgență care modifică Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, adoptată aseară în ședința de Guvern. Lista spitalelor private care vor putea asigura servicii medicale de urgență decontate de stat urmează să fie stabilită prin Ordin al ministrului Sănătății. Spitalele private nu pot încasa niciun fel de sume suplimentare (coplată) de la pacienți, se arată în textul Ordonanței de Urgență, document obținut de HotNews.ro.

Fără coplată de la pacienți. Textul Ordonanței de Urgență prevede explicit că spitalele private care vor asigura servicii medicale de urgență au obligația de a nu încasa niciun fel de sume suplimentare de la pacienți (coplată) “față de cele decontate potrivit actelor normative în vigoare”.
Finanțarea acestei măsuri, asigurată de casele de asigurări de sănătate și de Ministerul Sănătății. Potrivit actului normativ adoptat aseară, “cheltuielile pentru îngrijirea pacienților aflați în stare critică sau cu acuze ce ridică suspiciunea unei afecțiuni grave acute care nu pot fi acoperite din sumele obținute pe baza contractelor încheiate de către spitalele private cu casele de asigurări de sănătate, vor fi decontate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății. Sumele aferente decontului per caz nu pot depăși sumele decontate pentru cazuri similare din sistemul public de urgență.”

Cum arată modificările la Legea 95/2006 adoptate prin Ordonanță de Urgență:
“După alineatul 2 al art. 52, se introduce un nou alineat, 2(1), cu următorul cuprins:

2(1) Pentru bolnavii incluși în programele naționale de sănătate decontate din bugetul FNUASS (Fondul Național Unic al Asigurărilor de Sănătate – n.red.), respectiv bugetul Ministerului Sănătății precum și pentru cei care beneficiază de servicii medicale în baza art. 100 și 111 (servicii medicale de urgență – n.red.), furnizorii publici și privați au obligația de a nu încasa sume suplimentare față de cele decontate potrivit actelor normative în vigoare.

După alineatul 2 al articolului 111, se introduc două noi alineate, alineatul 2(1) și 2(2), cu următorul cuprins:

2(1) Lista spitalelor private în cadrul cărora se pot organiza servicii medicale private de urgență se aprobă prin ordin al minitrului Sănătății, în urma verificării respectării standardelor prevăzute la alin. (2).

2(2) În vederea verificării standardelor menționale la alin. (2), spitalele private vor depune la Ministerul Sănătății documentația stabilită prin ordin al ministrului Sănătății.”

Textul Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății poate fi consultat integral aici.

Leave A Comment

%d bloggers like this: