„First Museum Show”. Gaspar Szilard. Muzeul de Arta Cluj-Napoca

February 3, 2020
340 Views

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituţie publică de interes județean, care funcționează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, vă invită joi, 6 februarie 2020, de la ora 18:00, la vernisajul expoziţiei temporare „First Museum Show”, eveniment care va avea loc în Sălile Festive ale Muzeului de Artă Cluj-Napoca.

Expoziția First Museum Show a artistului Gaspar Szilard este o concluzie spectaculoasă și o promisiune incitantă. Aducând laolaltă medii artistice diverse, de la sculptură și instalație la video, de la performance la fotografie, expoziția este însă profund coerentă, unitatea ei fiind dată de o anumită atmosferă dominantă și de atitudinea originală față de realizarea artei în care se înrădăcinează toate lucrările expuse.

Având o experiență remarcabilă ca boxer de performanță și fiind totodată un artist vizual de formare academică, Gaspar a ajuns într-un punct al traseului său creativ în care poate fi considerat un sculptor și artist acționist matur, dar cu adevărat aparte. Procesele sale creative nu implică doar acțiuni clasice, ca modelajul sau turnarea; în propria manieră, fascinantă și îndrăzneață, el transformă sculptura în proces performativ puternic particularizat. Interacțiunile sale performative cu lutul pot fi ușor subevaluate sau înțelese impropriu de către oricine nu are o minimă familiaritate cu specificul sporturilor de luptă și / sau refuză să ia în considerare talentul intens educat, precizia fizică și claritatea mentală care sunt necesare de fapt, atunci când acestea sunt practicate la un nivel avansat.

Arta lui Gaspar se încadrează în sfera artei acționiste, saturată de artiști care se exprimă în maniere dinamice, prin acțiuni care adesea implică agresivitate și exaltare sau dau formă unei descătușări emoționale. Însă astfel de perfomance-uri, chiar și atunci când necesită anduranță, de exemplu, sunt de regulă străine de angajarea vreunui fel de măiestrie tehnică, cu excepția cazurilor în care sunt implicați profesioniști, cum ar fi actori sau dansatori. Dimpotrivă, miza lui Gaspar este de a transfera și a re-contextualiza abilități solide și foarte specifice, pentru a face ca acțiunile din box, mișcările și frumusețea specifice acestuia să migreze în arealul artei, fără simplificare sau compromis și, astfel dislocate, să exprime noi semnificații. Scopul său nu este să elibereze exuberant emoții, ci să stăpânească cu precizie dinamismul corpului, pentru a atinge scopuri estetice. Ce se întâmplă în performance-urile sale nu este un soi de terapie improvizată și facilă; este vorba în ele despre conjugarea minții și a corpului într-un efort considerabil, în urma căruia materia inertă ajunge să încorporeze sens.

…..

Foto : informatia-zilei.ro

Leave A Comment

%d bloggers like this: