Fonduri europene 2021-2027: 4 noi linii pentru startup-uri, la orașe și sate

February 2, 2020
535 Views

Antreprenorii români vor avea la dispoziție 3 miliarde de euro, pentru a fi accesați în mod direct din fondurile de coeziune în viitoarea perioadă de programare 2021-2027, printre altele urmând să fie create și 4 linii de finanțare a startup-urilor, în mediul rural și urban, conform unui document de negociere, intrat în posesia StartupCafe.ro.

Săptămâna trecută, reprezentanți ai unor firme și organizații de patroni s-au întâlnit la Guvern cu ministrul Fondurilor Europene. Marcel Boloș le-a dat o prezentare în Power Point referioare la stadiul actual de negociere a viitoarelor programe prin care România va trage fonduri europene în perioada de programare 2021-2027.

Boloș le-a spus oamenilor de afaceri că vor avea la dispoziție în mod direct 3 miliarde de euro, din fondurile de coeziune (care vor însuma în total 30,7 miliarde de euro pentru România). În perioada de programare 2014-2020, au fost doar 1,5 miliarde de euro pentru oamenii de afaceri (dintr-un total de 22,5 miliarde de euro, cât a însemnat alocarea de fonduri europene structurale și de investiții pentru România, de la UE).

În prezentare apar fonduri pentru startup-uri și alte firme mici și mijlocii (IMM) la 2 obiective majore de politică urmărite de UE și asumate de România pentru 2021-2027:

1. Obiectivul de Politică 4: Fonduri pentru startup-uri în 4 apeluri
Conform negocierilor România-Comisia Europeană din acest moment, la Obiectivul de Politică (OP) 4: O Europă mai socială, derulat prin Fondul Social European (FSE), vor fi 4 linii de finanțare pentru „Încurajarea antreprenoriatului”:

StartUp Student
StartUp Diaspora
StartUp Rural
StartUp Restart.
La acest obiectiv se vor mai aloca bani europeni și pentru:

Instrumente financiare – Credite de lucru care ajută afacerile nou înființate să funcționeze, oferind dobânzi subvenționate.
Un Program pilot în Valea Jiului, cu regătire profesională și antreprenorială. Persoanele disponibilizate care nu vor să devină antreprenori se pot recalifica.
Calificarea angajaților – consolidarea participării populației în procesul de învățare pe tot parcursul vieții și de reconversie profesională pentru facilitarea tranzițiilor și a mobilității de pe piața muncii.

2. Obiectivul de Politică 1: bani pentru IMM, startup-uri și scale-up pe tehnologie

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: