Patru reguli de prim ajutor în caz de accidentări

January 31, 2020
300 Views

Fie că practicăm vreun sport, fie că nu, accidentările nu ne ocolesc. Câteva reguli simple ne pot ajuta să nu înrăutăţim situaţia înainte de a ajunge la medicul specialist.

Dr. Ion Bogdan Codorean, medic primar ortoped, specializat în traumatologie sportivă, vorbeşte despre ce ar trebui să facă oamenii indiferent de vârstă şi locul unde se află în cazul în care au suferit un traumatism osos, muscular sau de încheietură.

„În ortopedie există aşa-numitul protocol RICE. RICE este un acronim care îi ajută pe oameni să reţină patru reguli de prim ajutor pe care trebuie să le respecte în caz de accidentări până ajung la consult la medicul ortoped. R vine de la rest care recomandă repausul zonei afectate, I vine de la ice (gheaţă) care recomandă aplicarea de pungi de gheaţă în locul accidentat, C vine de la compression – compresie care se poate realiza prin imobilizarea pe cât posibil a zonei afectate cu ajutorul unei feşe elastice şi E de la elevation – ridicare – care subliniază necesitatea ţinerii membrului afectat deasupra nivelului inimii, pentru reducerea inflamaţiei”, explică dr. Ion Bogdan Codorean.

Potrivit acestuia, protocolului RICE este necesară în cazul oricărui om, imediat după accidentare, indiferent de indicaţia ulterioară a medicului ortoped care poate recomanda tratament nechirurgical – orthopedic – sau chirurgical.

Nerespectarea regulilor recomandate de protocolul RICE poate duce fie la complicaţii ale zonei afectate, fie la imposibilitatea intervenţiei chirurgicale: „Depinde de natura accidentării, însă, de cele mai multe ori, folosirea membrului afectat poate agrava situaţia, iar menţinerea lui jos, poate duce la umflături şi inflamaţii puternice care nu mai permit o eventuală intervenţie chirurgicală de urgenţă, dacă aceasta se impune. În momentul în care persoana accidentată respectă regulile de prim ajutor, el porneşte de la cele mai bune premise pe drumul tratamentului şi al vindecării.”, dă asigurări dr. Ion Bogdan Codorean.

Leave A Comment

%d bloggers like this: