Decizie finală în Parlament: s-au eliminat pensiile speciale pentru 11 categorii de bugetari

Camera Deputaților a aprobat proiectul de lege inițiat de #PNL privind eliminarea pensiilor speciale. Proiectul va fi trimis președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.
 Vor fi eliminate:
↗️pensiile de serviciu pentru deputaţi şi senatori
↗️ pensiile judecătorilor şi procurorilor, ale personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor
↗️ pensiile funcţionarilor publici cu statut special, ale funcţionarilor publici parlamentari
↗️ pensiile membrilor corpului diplomatic şi consular al României
↗️ pensiile membrilor Curţii Constituţionale şi ale personalului aeronautic civil
↗️ pensiile aleşilor locali, primari şi viceprimari, precum şi preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consilii Judeţene

Florin Roman, liderul deputaților PNL: ”Cea mai nesimțită pensie specială din România este în prezent de 77.000 de lei, pensia unui fost comandat de penitenciar în perioada comunistă. În 2017 era de 33.000 de lei. Îi rog pe cei care nu vor să vadă adevărul să încerce să urmărească măcar cifrele.
Sunt nouă legi speciale care reglementează pensii speciale. Vă invităm astăzi stimați colegi să rupeți frăția cu pensiile speciale.”

ℹ️ Numărul de beneficiari civili de pensii speciale era, la finele lunii decembrie 2019, de 9.359 persoane, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).
 Pensiile speciale nu sunt calculate pe bază de contributivitate, la fel ca restul pensiilor, ci reprezintă un procent din salariul din ultima perioadă de activitate. De exemplu, pensia medie pentru foștii procurori și judecători este de 18.716 lei, din care 17.409 lei cota suportată din bugetul de stat, iar diferenţa din bugetul asigurărilor sociale de stat. În acest fel, cei care primesc pensii speciale sunt privilegiați comparativ cu pensionarii obișnuiți, care primesc banii de bugetul asigurărilor sociale de stat, pe baza contribuțiilor.

Leave A Comment

%d bloggers like this: