Ceasul Apocalipsei a fost setat. Ne despart 100 de secunde de sfârşitul lumii

January 25, 2020
420 Views

Comisia de experţi din cadrul Bulletin of the Atomic Scientists (BAS) a hotărât ca, pentru acest an, “Ceasul Apocalipsei” (Doomsday Clock) să fie menţinut la 100 de secunde până la miezul nopţii, după ce anul trecut acesta fusese setat la 23:58, informează The Guardian. Acest ceas simbolic măsoară apropierea umanităţii de distrugerea totală în urma propriilor sale acţiuni nocive.

Riscul de colaps din cauza armelor nucleare şi a schimbărilor climatice se află la un nivel record, potrivit oamenilor de ştiinţă şi a foştilor oficiali americani, care consideră că mediul actual este unul „profund instabil”.

Aceştia au blamat „campaniile cibernetice de dezinformare” pentru rolul dublu negativ pe care îl au în societate: propagarea ameninţărilor cu scopul tensionării populaţiei, respectiv împiedicarea maselor de a fi la curent cu impactul adevăratelor progrese.

Doomsday Clock este simbolul membrilor BAS. Ceasul nu a mai fost potrivit la o oră atât de apropiată de miezul nopţii de la crearea sa, în 1947, odată cu începerea Războiului Rece.

„Lumea trebuie să se trezească. Planeta noastră se confruntă cu două ameninţări existenţiale simultane”, a declarat Mary Robinson, preşedintele unui grup independent de lideri mondiali numiţi The Elders, fostă preşedinte al Irlandei şi înalt comisar al ONU pentru drepturile omului.

Robinson a spus că ţările care nu urmăresc să elimine emisiile de gaze cu efect de seră ce contribuie la încălzirea globală şi cele care exploatează combustibili fosili emit „o condamnare la moarte a umanităţii”. Ameninţările nucleare şi schimbările climatice creează o lume „profund instabilă”.

Ea a declarat că, dacă în ceea ce priveşte schimbările climatice, există o fărâmă de speranţă datorită presiunilor publice, în legătură cu evitarea ameninţărilor nucleare nu există o astfel presiune asupra marilor lideri politici. Atâta timp cât sunt disponibile arme nucleare, este inevitabil ca acestea să fie folosite într-o zi, „dintr-un accident, o eroare de calcul sau de proiectare”, a spus Robinson.

„Mai sunt 100 de secunde până la miezul nopţii. Am ajuns să indicăm în secunde cât de aproape este Omenirea de catastrofă, nu ore, nici măcar minute. Ne aflăm în faţa unei adevărate urgenţe: o situaţie inacceptabilă a lucrurilor în lume, care elimină orice marjă de eroare sau o nouă amânare”, a precizat, într-un comunicat, preşedintele Buletinului, Rachel Bronson.

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: