Noaptea Ideilor 2020 în România – dezbateri, expoziţii și ateliere la Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara

January 23, 2020
360 Views

În fiecare an, în ultima zi de joi a lunii ianuarie, Institutul Francez din Paris invită instituțiile culturale și științifice din Franța și de pe toate continentele să sărbătorească împreună libera circulație a ideilor. Anul acesta Noaptea Ideilor se desfășoară în peste 89 de ţări, România participând pentru a patra oară la acest eveniment global. Institutul Francez din România organizează dezbateri, expoziţii și ateliere la Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara. Alianța Franceză din Ploieşti se alătură, de asemenea, cu o serie de dezbateri și ateliere.

În 2020 tema Nopţii Ideilor este « être vivant », un joc de cuvinte cu un sens dublu: „a fi viu”, dar și „fiinţă vie”: ambiguitate dorită pentru că dezbaterile din cadrul Nopţii Ideilor sunt în primul rând o invitaţie la reflecţie și nu o obişnuită întâlnire cu experţi care deţin adevărul şi îl prezintă celorlalți. Ce înseamnă „să fii viu”? Care este locul nostru în lumea vie? În ce fel faptul de „a fi viu” ne obligă să trecem la acțiune? Acestea sunt principalele întrebări de la care pornește Noaptea Ideilor 2020. Invitaţii noștri sunt studenţi, reprezentanţi ai ONG-urilor importante din România, jurnalişti, arhitecţi, pictori, caricaturişti şi bineînțeles toţi cei interesați să ia parte la acest schimb de idei. În plus, Noaptea Ideilor nu înseamnă doar dezbateri: ideile pot fi exprimate şi în alte forme: dans, fotografie, benzi desenate, picturi, caricaturi, instalaţii de artă.

…..
PROGRAM:
……

CLUJ-NAPOCA, 30 ianuarie 2020

INSTITUTUL FRANCEZ (Str. I. C. Brătianu 22)

16.00: „Punga din pungi” – atelier de reciclare creativă pentru elevi, animat de Apai Emese și Raluca Vlad – Mediatecă Transformați-vă pungile de plastic în obiecte chic și utile!

18.00: „Care este rolul artei în lupta pentru ecologie?”, dezbatere, cu Loïc Fel, filozof și cofondator COAL, Marius Moga, arhitect și coordonator Someș Delivery, și Miki Braniște, curator și manager cultural.
Moderatoare: Ioana Costaș, directoare delegată a Institutului Francez Cluj-Napoca – Sala Adenauer

19.30: „30 ianuarie”, vernisajul expoziției de pictură semnate de Costel Chițimuș pe tema defrișării și a impactului său asupra mediului – La Cave

Pe tot parcursul zilei: „Poluarea: plastic în oceane”, expoziție prezentată de Universciences – Mediatecă

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: