10 afectiuni ale pielii care pot sa apara iarna si ce e bine sa facem

January 19, 2020
235 Views

Bolile sezoniere de piele sunt un motiv de ingrijorare, iar pe masura ce temperaturile scad, ne pregatim pentru atacul vremii asupra tenului. Iata cele mai frecvente afectiuni ale pielii care apar in timpul iernii – precum si modul in care le putem combate.

Piele uscata

Aerul de iarna poate fi deosebit de uscat si rece, ceea ce agraveaza textura pielii celor care o au deja uscata in mod obisnuit. Pielea uscata produce in mod natural mai putin sebum, lubrifiantul natural al pielii. Pentru a combate acest lucru, asigurati-va ca alegeti o crema emolienta grasa- extra rich pe care sa o aplicati atat seara, cat si in timpul zilei. Aceste creme sunt de obicei pe baza de ulei, exact ceea ce o piele uscata are nevoie pentru a “sechestra” cantitatea mica de sebum pe care o produce.

Piele deshidratata

Uscaciunea si deshidratarea nu sunt sinonime, ci se refera la doua afectiuni ale pielii total diferite. Pielea uscata este un tip de piele care apare atunci cand glandele sebacee nu produc suficient ulei pentru a o mentine lubrifiata corespunzator. Pielea deshidratata nu se simte intotdeauna iritata si pruriginoasa (asociata cu senzatie de mancarime)- se poate simti chiar grasa. Este o piele privata de tot sebumul natural, ceea ce o face sa se se simta stransa sau chiar foarte grasa. Pentru a combate acest lucru, eliminati exfolierea si curatarea aspra a tenului si folositi in schimb produse blande.

Piele crapata

Daca va petreceti mult timp afara in frig, aceasta poate fi consecinta: o combinatie dureroasa de deshidratare, expunere la soare si vant uscat si rece. Putem preveni pielea fisurata/crapata prin aplicarea unor unguente hidratante pe pielea ce urmeaza sa fie expusa temperaturilor scazute.

Keratoza pilara

Daca aveti keratoza pilara, stiti ca temperaturile schimbatoare va pot agrava afectiunea. Deodata, bratele si picioarele netede pot fi acoperite cu leziuni ce imita “pielea de pui”, rosii si acoperite de scuame.

Daca observati ca afectiunea se inrautateste, consultati imediat medicul – in caz contrar, continuati exfolierea blanda obisnuita si dublati-va eforturile de hidratare. Daca nu utilizati deja o lotiune cu acid lactic/salicilic sau o crema pe baza de uree, ar fi indicat sa incepeti, intrucat veti obtine o piele mai neteda si catifelata.

Piele grasa

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: