MAI propune reglementarea juridică a circulaţiei trotinetelor electrice. Ce reguli vor fi obligaţi să respecte trotinetiştii

January 16, 2020
226 Views

Ministerul Afacerilor Interne supune dezbaterii publice un proiect de Ordonanţă a Guvernului care va modifica şi completa Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice prin introducerea unor prevederi referitoare la utilizarea trotinetelor electrice pe drumurile publice.

Prin proiect se propune ca trotineta electrică, un mijloc de locomoţie extrem de controversat în Occident, să fie definită că fiind vehiculul utilizat pentru transportul unei singure persoane, cu două sau trei roţi, articulat cu o bară în partea din faţă folosită ca dispozitiv de direcţie, a cărui viteză maximă prin construcţie este mai mare de 6 km/h, dar nu depăşeşte 25 km/h şi care este echipat cu un motor electric.

Această viteză maximă este mult mai mică în comparaţie cu cu cea prevăzută într-un alt proiect legislativ, unul semnat de deputatul Sorin Moldovan. În respectivul document se propune ca aceasta viteză maximă să fie de 40 de kilometri pe oră, considerată de specialişti ca fiind una periculoasă. „O viteză maximă de 40 de kilometri pe oră este mult prea mult. Pot spune că această viteză este chiar periculos de mare, mai ales când acea trotinetă este pe mâna un adolescent de 14 ani, care nu are experienţă.

Chiar dacă nu ar fi obligaţi să aibă carnet de conducere, cei care conduc astfel de vehicule electrice ar trebui să treacă totuşi prin minime cursuri teoretice şi practice aşa cum se întâmplă în multe tări europene chiar şi pentru biciclişti. Oricum, pentru a merge în siguranţă cu o astfel de trotinetă electrică trebuie în primul rând să înveţi cum se face corect frânarea”, explica pentru “Adevărul”, cu ceva timp în urmă, instructorul moto Cristian Anghel.

Conduse numai în oraş

Revenind la propunerea de modificare făcută de MAI aceasta mai prevede că trotinetele electrice vor fi conduse numai pe pista pentru biciclete, iar în lipsa acestei piste, vor putea circula doar pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulaţia vehiculelor este de 50 km/h. Adică este exclusă folosirea lor în afara localităţilor.

Pentru a conduce o bicicletă sau o trotinetă electrică pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puţin 14 ani, iar transportul pasagerilor este interzis. Trotineta electrică oprită sau staţionată pe partea carosabilă trebuie aşezată lângă şi în paralel cu marginea acesteia. Trotinetele electrice pot fi oprite sau staţionate şi câte două, una lângă alta.

Echiparea trotinetelor electrice care circulă pe drumurile publice cu mijloace de iluminare şi dispozitive reflectorizant-fluorescente este obligatorie, fiind interzisă circulaţia acestora pe timp de noapte fără aceste mijloace şi dispozitive în stare de funcţionare.

Casca de protecţie este obligatorie pentru conducătorii de biciclete şi trotinete electrice a căror vârstă este sub 16 ani.

….

Leave A Comment

%d bloggers like this: