Cum arată noile cărţi de identitate. Vor conţine cip, amprente şi certificat digital

January 16, 2020
236 Views

Noile acte vor fi mai mici și mai sigure, spun oficialii. În plus, cartea de identitate va fi obligatorie de la 12 ani și nu de la 14, cum este în prezent.

Noua carte de identitate care va fi introdusă din 2021 are dimensiunea unui permis de conducere sau a unui card bancar și respectă astfel standardele impuse de Uniunea Europeană. În plus, este la fel de sigură ca actele de identitate din celelalte țări ale Uniunii. Documentul va avea inserat un cip electronic pe care vor fi stocate toate informațiile personale. Și în plus, va conține imaginea foto a persoanei, imaginea a două amprente și un certificat de autentificare digitală.

Noile documente vor avea elemente de securitate suplimentare, iar unele vor putea fi citite doar cu aparatură specială.

Cătălin Giulescu: „Nu cred că un procent de mai mult de 10% din aceste elemente de securitate vor fi disponibile public pentru a permite oricărui cetățean să aprecieze în ce măsură un document este falsificat sau nu. În mare măsură, marea parte a acestor elemente de securitate vor face parte din categoria informațiilor clasificate.”

Noua carte de identitate electronică va fi suficientă și pentru a interacționa online cu administrația publică. Pentru asta vom avea însă nevoie de un cititor de card care costă aproximativ 10 euro.

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: