Ce teste medicale sunt indicate în 2020, în funcţie de gen şi vârstă

January 15, 2020
273 Views

Evaluarea anuală a stării de sănătate nu trebuie trecută cu vederea, atrag atenţia medicii specialişti. Testările făcute sistematic pot depista boli incipiente care sunt mai uşor de tratat.

Programele de analize şi investigaţii medicale disponibile în multe clinici ţin cont de vârstă, sex, fumat, exces ponderal, moştenire genetică şi factorii de risc pentru diverse boli. Dr. Delia Grecu, medic specialist de medicină internă în cadrul Spitalului Onco Card descrie tabloul testelor şi a investigaţiilor recomandate atât femeilor, cât şi bărbaţilor.

„Pentru femeile cu vârsta între 20 la 30 de ani, pachetul de screening include o consultaţie de medicină internă, o consultaţie ginecologică, în care este inclusă o ecografie transvaginală, cu efectuarea examenului Papanicolau, o ecografie abdominală, una tiroidiană şi una de sân, alături de un pachet de bază de analize de sânge. Dacă avem suspiciuni în privinţa unei posibile probleme de sănătate, continuăm cu alte teste şi investigaţii. Apoi, în intervalul de vârstă 30-40 de ani, se pot adăuga, pe lângă investigaţiile recomandate în intervalul 20-30 de ani, markerii tumorali, cei hepatici. La grupa de vârstă 40-50 de ani, se adaugă un consult cardiologic, un EKG, mamografia şi consultul gastroenterologic. Dacă este necesar, se pot face mai departe colonoscopia sau endoscopia, la indicaţia medicului specialist. După vârsta de 50 de ani, colonoscopia devine obligatorie, iar în pachetele Onco Card, este disponibilă pentru pacienţi colonoscopia virtuală. Pe lângă aceste investigaţii, se pot face consultul dermatologic, radiografia toracică sau testul pentru HPV“, explică specialistul.

Prevenţie şi depistare precoce

La ora actuală, medicina pune accent deosebit pe prevenţie şi depistare precoce. Iar pachetele de teste anuale susţin aceste principii pentru că pot pune în evidenţă boli grave la debut, cu şanse maxime de vindecare.

„În cazul bărbaţilor, la grupa de vârstă 20-30 de ani, pachetul de screening include o consultaţie de medicină internă, o ecografie abdominală, una tiroidiană şi setul de bază de analize de sânge. În intervalul, 30-40 de ani, se adaugă consultul cardiologic şi EKG-ul, apoi în intervalul 40-50 de ani, se adaugă consultul gastroenterologic şi markerii tumorali pentru prostată (testul PSA). În funcţie de situaţie, la indicaţia medicului specialist, se mai pot face un CT sau o colonoscopie virtuală. După vârsta de 50 de ani, colonoscopia devine obligatorie, iar la indicaţie medicului specialist, se pot face şi alte teste precum endoscopia, markerii hepatici sau testul de efort.“

Riscul de cancer creşte odată cu vârsta

Testele şi analizele trebuie făcute şi după 60 de ani, mai ales că înaintarea în vârstă este asociată cu un risc crescut de cancer, boli cardiovasculare şi diabet. În momentul în care anumite teste au valori modificate, medicii pot recomanda investigaţii suplimentare.

“Datorită acestor pachete de prevenţie, am ajuns să depistăm şi cancere la debut, chiar în lipsa unor simptome. Cu cât stadiul este mai mic, cu atât mai bune sunt şansele de supravieţuire pe termen lung. În stadiul 1, 2, putem avea o speranţă de viaţă la 5 ani de chiar 95 la sută în multe din cancere. Din analizele propuse în pachetele de screening, hemoleucograma ne poate orienta spre o eventuală anemie sau chiar o leucemie, dacă există valori modificate ale leucocitelor. Modificarea transaminazelor ne poate orienta către o posibilă afecţiune hepatică. Ureea şi creatinina modificate ne pot orienta către o posibilă afecţiune renală. Testul hemocult pozitiv, acea sângerare neobservabilă cu ochiul liber prezentă în scaun, corelat cu tulburările de tranzit intestinal, poate semnala o suferinţă digestivă care trebuie investigată şi diagnosticată printr-o colonoscopie virtuală, de exemplu. În plus, prezenţa Helicobacter Pylori în scaun trebuie urmată de tratament pentru că, în timp, infecţia e un factor de risc pentru cancerul gastric”, avertizează medicul Delia Grecu.

Categoriile care trebuie să-şi monitorizeze sănătatea mai atent

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: