O treime din banii câștigați în toamnă de o familie s-au dus pe mâncare și băutură, arată statistica. Pentru educație s-au cheltuit sub 4 lei

January 13, 2020
322 Views

În trimestrul al III-lea din 2019, veniturile totale ale populaţiei (medii lunare/ familie) au fost de 4.872 lei, în timp ce cheltuielile au fost de 4.200 de lei în medie, arată datele transmise vineri de Institutul Național de Statistică. Luate individual (medii/persoană), veniturile au fost de 1.889 lei/persoană iar cheltuielile de 1.630 de lei.

Așa cum era de așteptat, cei mai mulți bani îi dăm pe mâncare și băutură, iar cei mai puțini îi alocăm pentru educație.

Față de vara anului trecut (comparând deci trimestrul al III-lea cu trimestrul II 2019), veniturile totale au urcat cu 2,3% (cel mai mult au crescut veniturile din agricultură, în vreme ce cele din prestații sociale au avut un recul ușor).

Cheltuielile au urcat în toamnă în ceea ce privește recreerea (toamna include luna august, tradițională pentru efectuarea concediilor).

Deși veniturile anunțate de INS vineri pot părea mari unora, reamintim că discutăm despre valori medii. Și că România rămâne o țară cu veniturile pe cap de locuitor aflată la coada Europei, cu disparități salariale în creștere, cu un șomaj la cote minime, unde deficitul de forță de muncă dă mari bătăi de cap angajatorilor.

”România are cea mai mare inegalitate a veniturilor din UE şi cea mai mare disparitate inter-regională. Chiar Comisia Europeană a remarcat faptul că decalajele dintre zonele de dezvoltare ale României s-au adâncit în timp, conducând la apariția unor poli de competitivitate regională, concomitent cu cronicizarea sărăciei în unele zone. Din păcate, lipsa infrastructurii care să interconecteze provinciile istorice acționează în sensul permanentizării acestor decalaje. Această problemă tinde să devină o preocupare chiar pentru securitatea națională”, spunea guvernatorul BNR Mugur Isărescu la un eveniment.

….

Leave A Comment

%d bloggers like this: