Prefectul Judetului Cluj- Referitor la cazul elicopterului EC-135 nr. 343, aflat în serviciu la P.O.A. Jibou, care a aterizat de urgență pe Aeroportul din Cluj-Napoca,

January 12, 2020
355 Views

“Referitor la cazul elicopterului EC-135 nr. 343, aflat în serviciu la P.O.A. Jibou, care a aterizat de urgență pe Aeroportul din Cluj-Napoca, Inspectoratul General de Aviație al M.A.I. face următoarele precizări:

Duminică, 12.01.2020, echipajul elicopterului EC-135 nr. 343, aflat în serviciu la P.O.A. Jibou, a preluat de la Zalău un pacient de 74 de ani diagnosticat cu stop cardio-respirator resuscitat, infarct miocardic acut, șoc cardiogen. Pacientul era intubat și ventilat mecanic, beneficiind de suport inotrop pozitiv, fiind transportat de urgență, pe cale aeriană, către aeroportul din Cluj-Napoca.

După predarea pacientului la Cluj-Napoca, către o ambulanță SMURD, elicopterul a fost alimentat cu combustibil și a decolat către P.O.A. Jibou.

După aproximatv 15 minute de zbor către Jibou, comandantul echipajului a întâmpinat o problemă tehnică ce a presupus, conform procedurilor, oprirea controlată a unui motor. Facem precizarea că elicopterul este unul bi-motor.

Comandantul de echipaj a luat decizia de a se întoarce pe aeroportul din Cluj-Napoca, a declarat conform procedurilor, stare de urgență, iar aeroportul i-a acordat permisiunea și prioritatetea pentru aterizarea cu un sigur motor.

Înainte de aterizarea pe aeroport, elicopterul a
efectuat un zbor în proximitatea aeroportului, cu scopul de consuma combustibilul și de a ateriza în condiții de siguranță.

Piloții Inspectoratului General de Aviație al M.A.I. au dat dovadă de profesionalism, acționând conform procedurilor în vigoare, elicopterul aterizând în siguranță pe aeroportul din Cluj-Napoca la ora 15:22.

În continuare, elicopterul va rămâne la aeroportul din Cluj-Napoca. De asemenea, o echipă tehnică din cadrul Inspectoratului General de Aviație urmează să se deplaseze la Cluj-Napoca în vederea identificării cauzei și pentru operaționalizarea elicopterului într-un timp cât mai scurt.

La nivelul Inspectoratului General de Aviație se vor efectua verificări pentru identificarea cauzelor care au generat producerea acestui incident.” arata Prefectul Mircea Abrudean

Leave A Comment

%d bloggers like this: