Ministrul Mediului, Costel Alexe : Toate administratiile publice trebuie sa implementeze planurile de masuri privind imbunatatirea calitatii aerului

Depăşirile normelor de poluare există, sunt din ce în ce mai mari de la an la an şi toate administraţiile publice din România trebuie să implementeze planurile de măsuri privind , a declarat, luni, ministrul Mediului, Costel Alexe.

“Am venit azi într-o vizită de lucru în teren în urma informaţiilor alarmante apărute în presă. La nivel european folosim cu toţii aceeaşi metodă prin care stabilim dacă sunt depăşiri mai mari de 50 micrograme pe metru cub. Ceea ce aţi prezentat dumneavoastră, mass-media, este o situaţie la secvenţă într-un minut unde sunt depăşiri de peste 700 de ori. Este cu totul altă metodă faţă de cea folosită la nivel european… Aceste depăşiri alarmante există. Sunt din ce în ce mai mari de la an la an. Trebuie să înţeleagă toate administraţiile publice din România că trebuie să îşi implementeze planurile de măsuri privind îmbunătăţirea calităţii aerului. În situaţia Bucureştiului, care este în procedura de contencios privind relaţia cu Comisia şi nu mai putem face absolut nimic decât să aşteptăm sentinţa, în momentul de faţă mai niciuna dintre măsurile incluse în plan nu a fost implementată. Dacă am fi avut aceste măsuri implementate am fi avut ţinte mult mai mici decât aceste depăşiri”, a spus Alexe.

El a subliniat că în 2013 la Staţia de monitorizare a calităţii aerului de la Cercul Militar Naţional au fost înregistrate 24 de zile cu depăşiri ale normelor de poluare, iar în 2018 au fost 70.

“În 2013, la această staţie (de la Cercul Militar, n.r.) au fost înregistrate 24 de zile cu depăşiri, pentru ca în 2018 să avem 70. Din păcate, de la an la an sunt depăşiri mai mari decât ar trebui. Imaginaţi-vă că această staţie, în decursul săptămânii viitoare sau peste două săptămâni când vom reuşi să punem toate datele cap la cap şi să ieşim cu statistica, are şanse foarte mari ca depăşirile din 2019 să fie mai mari decât cele din 2018. De cele mai multe ori se arată cu degetul spre Ministerul Mediului ca fiind cel care ar trebui să rezolve problematica poluării în România. Nu este nimic mai fals de atât. Nu Ministerul Mediului este cel care poate controla poluarea într-o capitală. Ministerul Mediului, prin planurile privind calitatea şi managementul aerului, nu face altceva decât să aprobe nişte măsuri, să informeze primăriile despre aceste depăşiri, pentru a lua măsuri”, a explicat Alexe.

Potrivit ministrului de resort, Ministerul Mediului va suplimenta fondurile pentru încurajarea transportului public electrificat şi nepoluant în marile oraşe.

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: