Retrospectiva 2019/ Cartile de istorie, biografiile celebre si jurnalele – in topurile vanzarilor de carte din acest an

December 31, 2019
356 Views

Cărţile de istorie, biografiile celebre şi jurnalele se situează, în 2019, în topurile vânzărilor de carte ale marilor edituri din România, la fel ca şi cele de ficţiune ori cărţile pentru copii, fapt evidenţiat la Bookfest şi Gaudeamus.

La Salonul internaţional de carte Bookfest, organizat de Asociaţia Editorilor din România, volumele “Caiet de ricoşat gânduri” de Gabriel Liiceanu, “Anii urii” de Horia-Roman Patapievici, “Regele şi Duduia” de Tatiana Niculescu, “Podul cu vechituri” de Dan C. Mihăilescu, “Cum am trecut prin comunism. Al doilea sfert de veac” de Lucian Boia, “Povestea mea” de Michelle Obama, “Maria, o Regină în război” de Ion Bulei, “Carol al II-lea. Un rege român sub povara epocii sale” de Adrian Cioroianu şi Eduard Matei s-au situat pe primele locuri în topurile vânzărilor, prezentate de editurile Humanitas, RAO, Curtea Veche Publishing sau Litera.

La Bookfest, în top 10 Humanitas s-au situat, în ordine, “Melancolia” de Mircea Cărtărescu, “În lume nu-s mai multe Românii (planetei noastre asta i-ar lipsi)” de Radu Paraschivescu, “Caiet de ricoşat gânduri” de Gabriel Liiceanu, “Anii urii” de Horia-Roman Patapievici, “Regele şi Duduia” de Tatiana Niculescu, “Podul cu vechituri” de Dan C. Mihăilescu, “Cum am trecut prin comunism. Al doilea sfert de veac” de Lucian Boia, “Arheologia iubirii” de Cătălin Pavel, “Cartea Reghinei” de Ioana Nicolaie şi “Martori ai Fericirii. Şapte vieţi de sfinţi români” de Francisca Băltăceanu şi Monica Broşteanu.

În ce priveşte Humanitas Fiction, topul a fost următorul: “Serotonină” de Michel Houellebecq, “Monsieur Karenin” de Vesna Goldsworthy, “Istoria albinelor” de Maja Lunde, “Fiica ceasornicarului” de Kate Morton, “Răzbunarea iertării” de Eric-Emmanuel Schmitt, “Pelerinul vrăjit” de Nicolai Lescov, “Ministerul fericirii supreme” de Arundhati Roy, “Imperiul fără sfârşit” de Yi In-hwa, “Un lup atârnă în cais cu capul în jos” de Mo Yan şi “Tatuatorul de la Auschwitz” de Heather Morris.

Acelaşi apetit pentru jurnal, biografii ori ficţiune a evidenţiat şi Topul 5 autori români al Editurii Polirom, la Bookfest 2019 pe primul loc situându-se “În căutarea corpului regăsit. O ego-analiză a spitalului” de Vintilă Mihăilescu, urmată în ordine de cărţile lui Cristian Teodorescu – “Bucureşti, marea speranţă” şi Cristian Tudor Popescu – “Vremea Mânzului Sec”, Mirel Bănică – “Bafta, Devla şi Haramul. Studii despre cultura şi religia romilor”, Aurora Liiceanu – “Tânara cu părul alb. Misterul Nabokov” şi Valeriu Gherghel – “Roata plăcerilor. De ce n-au iubit unii înţelepţi cărţile?”, Dan Coman – “Aceste lucruri care nu se vor schimba niciodată” şi Tudor Ganea – “8”.

Cărţile ecranizate, autorii de top şi biografiile celebre s-au aflat în topul preferinţelor cititorilor Litera la Bookfest 2019, în Top 5 Litera ficţiune & non ficţiune pe primul loc clasându-se “Casa bântuită” de Shirley Jackson, urmată de “Patrick Melrose” de Edward St Aubyn, “Swing Time” de Zadie Smith, “Povestea mea” de Michelle Obama şi “Maria, o Regină în război” de Ion Bulei, în timp ce la Curtea Veche Publishing în Top 10 Nonficţiune s-au situat, printre altele, “EU.RO – Un dialog deschis despre Europa” de Klaus Iohannis, urmată de “Carol al II-lea. Un rege român sub povara epocii sale” de Adrian Cioroianu şi Eduard Matei, “Îndrăzneşte să conduci” de Brené Brown, “Ţup şi pădurea încremenită” de Alex Donovici, “Întâmplări vindecătoare” de Cristina şi Alex Donovici şi “Fericirea e un ac de siguranţă” de Răzvan Exarhu.

….

Leave A Comment

%d bloggers like this: