Obiectul lunii decembrie la Muzeul Etnografic al Transilvaniei : Masca populara din Maramures

December 27, 2019
565 Views

În cadrul sărbătorilor de iarnă deghizarea practicată în jocurile cu măști are un rol de seamă.

Deghizarea și folosirea măștilor au apărut, cel mai probabil, în timpul când omul trăia din vânătoare. Astfel, prin practica deghizării în animalul pe care dorea să-l vâneze, vânătorul avea iluzia transferării însușirilor vânatului asupra sa, crescându-și astfel șansele de reușită. Schimbările funcționale apărute de-a lungul timpului (de la stadiul la care masca avea funcții de substituire directă, în concepția vânătorului primitiv, la stadiu de simbol magic și de ritual, pana la folosirea ei ca recuzita în spectacolul popular) i-au asigurat măștii permanența.

În jocurile maramureșene cu măști se pot distinge, din punct de vedere tipologic, măști animaliere (capra, ursul), umane (moșii), demonice (dracii). Cele din urmă pot fi clasificate la rândul lor în: Dregătorul cel mare, Lucifer, Ispravnicul dracilor, Inspectorul dracilor, Înșelătorul, Sărsăilă – acesta fiind considerat cel mai mic dintre diavoli. Măștile „de draci” apar în majoritatea jocurile cu măști practicate în Maramureș cu ocazia sărbătorilor de iarnă, în special la jocul caprei și la jocul ursului. Măștile maramureșene aduc veselie și deconectare în timpul spectacolului prin forma lor grotească, fiind elementul principal în deghizare acestea permit o desfășurare liberă a talentului și imaginației, spiritul creativ ieșind astfel în evidență.

Masca din imagine de tip „cap de drac”, cu numărul de inventar A9339, a fost achiziționată de Muzeul Etnografic al Transilvaniei în anul 1968 din satul Hărnicești, comuna Desești, Maramureș. Aceasta are formă de căciulă fiind confecționată din varietăți de piele cu blană de la diverse animale, coarnele fiind de berbec. Ciucurele este făcut din lână toarsă, iar limba este decupată din material textil, ambele fiind colorate în roșu. Ca dimensiuni aceasta are o lățime de 30 cm și înălțime totală de 70 cm.

Leave A Comment

%d bloggers like this: