Noi reguli pentru asigurarea casei: Poliţa va fi obligatorie pentru toate locuinţele, fie că sunt locuite sau nu. Asigurare pentru furtuni. Dispar amenzile

December 27, 2019
302 Views

Românii vor trebui să încheie poliţe de asigurare obligatorie pentru orice locuinţă, indiferent că este locuită sau nu, printre riscurile asigurate va fi şi cel de furtună, însă dispar amenzile din lege.

Modificările apar într-un proiect de lege depus la Senat de către senatorul PSD Liviu Marian Pop şi de către deputatul PSD Gheorghe Simon. „La aproape zece ani de la emiterea Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor, trebuie spus că dificultăţile cu care se confruntă actualul sistem de asigurări obligatorii de locuinţe sunt extrem de complexe, fiind generate în principal de nivelul redus de acceptare în rândul populaţiei, gradul de acoperire situându-se sub 20% din totalul fondului locativ, ceea ce a generat necesitatea găsirii unor soluţii pe termen scurt, mediu şi lung pentru asigurarea sustenabilităţii sistemului în condiţiile actualului nivel al primei de asigurare stabilit de către legiuitor, nivel al primei ce a fost anterior calculat pe baza unui grad de cuprindere în asigurare de 100%. De asemenea apariţia tot mai frecventă a unor dezastre naturale ca urmare a furtunilor şi tomadelor a scos la iveală vulnerabilităţile şi ineficienta sistemului de prevenire şi protecţie a populaţiei în cazul unor calamităţ de acest fel”, este argumentul avansat de către iniţiator.

Mai precis, iniţiativa legislativă propune introducerea riscului de furtună în categoria dezastrelor naturale ale căror consecinţe sunt acoperite de asigurarea obligatorie a locuinţelor prin Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID).

Totodată, iniţiatorii susţin că este obligatorie încheierea contractului PAD pentru toate imobilele cu destinaţie de locuinţe, indiferent dacă acestea sunt sau nu utilizate efectiv în acest scop.

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: