Preşedintele Klaus Iohannis : Obiectivul meu fundamental este acela de a construi o tara prospera, sigura, un stat functional

December 23, 2019
343 Views

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, că obiectivul său fundamental este acela de a construi o ţară prosperă, sigură şi funcţională.

“Obiectivul meu fundamental este acela de a construi o ţară prosperă, sigură, un stat funcţional, cu instituţii democratice consolidate, în care legea este egală pentru toţi. O voce puternică în Europa şi în lume, o ţară care îşi promovează valorile şi identitatea şi îşi protejează resursele. Un stat în care Guvernul lucrează cu responsabilitate în beneficiul tuturor cetăţenilor, iar Parlamentul legiferează bine şi eficient. Altfel spus, România normală, proiectul în care se regăsesc milioane de români şi faţă de care şi-au arătat de o manieră atât de categorică susţinerea”, a spus Iohannis în plenul reunit al Parlamentului, unde a depus jurământul de învestitură pentru al doilea mandat.

El a arătat că principiul de la care va trebui să se plece în acest amplu demers de transformare a României este că statul, prin instituţiile sale, se află în slujba cetăţeanului.

“Este imperativă refacerea încrederii oamenilor în autorităţile publice, a căror credibilitate a fost puternic zdruncinată. Dar acest lucru nu se poate realiza fără o evaluare serioasă şi fără reaşezarea, pe fundamente corecte, a administraţiei publice. Toate instituţiile statului vor trebui să treacă printr-un riguros proces de modernizare pentru a răspunde cu adevărat nevoilor societăţii şi interesului general”, a declarat Iohannis.

Şeful statului a subliniat că rămâne un susţinător ferm al creării unei culturi a integrităţii funcţiei publice, la baza căreia se află un set de valori etice şi principii imuabile. Şeful statului a adăugat că va continua să sprijine fără rezerve lupta anticorupţie, arătând că va folosi toate prerogativele constituţionale pentru ca independenţa justiţiei şi domnia legii să nu fie alterate.

“O justiţie independentă este o condiţie indispensabilă a unei democraţii veritabile, o garanţie a respectului pentru drepturile şi libertăţile fundamentale. Şi în acest mandat voi continua să acţionez cu aceeaşi hotărâre pentru ca cetăţenii să îşi consolideze încrederea în stat”, a afirmat Iohannis.

El a susţinut că legislaţia va trebui să fie sistematizată şi simplificată, printr-un proces de maximă responsabilitate, pentru a elimina “riscul ca România să devină un stat blocat într-un hăţiş şi birocratic şi legislativ imposibil de desluşit”.

Iohannis a punctat că îşi doreşte o legislaţie coerentă şi adecvată realităţii, uşor de înţeles şi aplicat, “eliberată de orice formă nocivă de populism”.

Preşedintele a mai spus că este hotărât să vadă proiectul “România Educată” pus în practică, menţionând că funcţionarea eficientă a marilor sisteme publice este esenţială.

“Venituri suficiente şi sigure pentru pensionarii noştri, spitale şi şcoli curate şi bine dotate, cu medici şi dascăli corect răsplătiţi pentru munca lor, pe criterii de performanţă, infrastructură modernă, toate acestea nu mai trebuie să reprezinte excepţia, ci starea de normalitate în România. Pentru a asigura creşterea economică necesară susţinerii acestor sisteme publice, încurajarea mediului de afaceri şi sprijinirea lui prin politici guvernamentale sănătoase sunt vitale”, a susţinut Iohannis.

….

Leave A Comment

%d bloggers like this: