Ministerul Transporturilor : Au fost aprobate, pentru Aeroportul International “Avram Iancu” Cluj, cererile de finantare pentru doua proiecte

December 22, 2019
310 Views

Ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Lucian Bode, a precizat, la o întrevedere cu directorii generali ai principalelor aeroporturi, că în cursul săptămânii au fost aprobate pentru Aeroportul Internaţional ”Avram Iancu” Cluj cererile de finanţare pentru două proiecte, respectiv “Cale de rulare paralelă cu pista” şi “Echipamente de detecţie explozibil standard 3 de tip CTX”.

Conform unui comunicat al MTIC, prin aprobarea celor două cereri de finanţare se asigură creşterea gradului de absorbţie a fondurilor comunitare. Astfel, în prezent din sumele plătite beneficiarilor în anul 2019, în valoare de 499 milioane euro fonduri nerambursabile, în perioada noiembrie – decembrie au fost plătite 161,4 milioane euro (peste 32% din valoarea totală, în ultimele două luni).

Ţinta asumată pentru 2019 era de 438 milioane euro fonduri nerambursabile. O situaţie similară se înregistrează şi în cazul contractelor de finanţare: în perioada noiembrie – decembrie 2019, au fost semnate 6 contracte în valoare totală de 1,583 miliarde euro, din care fonduri nerambursabile 1,052 miliarde euro.

“Sunt partenerul vostru în dezvoltarea acestui sector iubit atât de către cei care activează în domeniu, cât şi de cei care beneficiază de serviciile prestate. Toate acestea sunt rezultatul inclusiv al muncii pe care dumneavoastră în calitate de directori ai aeroporturilor o depuneţi în fiecare zi. De aceea dialogul cu dumneavoastră, indiferent că sunteţi sub autoritatea Ministerului sau a Consiliilor Judeţene, este important pentru mine şi împreună sunt sigur că vom găsi soluţii la toate problemele cu care vă confruntaţi. De aceea am cerut echipei mele din Minister ca în toate aspectele care vă privesc să existe o consultare reală” a spus Lucian Bode.

În data de 17 decembrie 2019, a fost aprobată cererea de finanţare pentru proiectul “Cale de rulare paralelă cu pista”, proiect care are ca obiectiv principal dezvoltarea infrastructurii de transport a Aeroportului International ”Avram Iancu” Cluj, prin construirea unei căi de rulare paralelă, în vederea asigurării unui trafic aerian extins, în condiţii de maximă siguranţă şi a unui grad de securitate adecvat, în acord cu reglementările europene şi naţionale în domeniul transportului aerian.

Investiţia reprezintă în procent de 50% ajutor de stat compatibil cu piaţa internă în conformitate cu prevederile Schemei de ajutor de stat pentru realizarea de investiţii în infrastructura aeroportuară, aferentă Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM 2014-2020).

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: