Cum se prepara acasa vinul de tataneasa, leacul din batrani pentru boli de plamani

December 22, 2019
1,137 Views

Tătăneasa sau iarba lui Tatin (Symphytum officinale), una dintre cele mai răspândite plante medicinale care cresc pe meleagurile noastre, are o lungă serie de virtuţi terapeutice apreciate de fitoterapie, inclusiv în bolile pulmonare.

Banala buruiana care creşte la marginea drumurilor, pe terenurile necultivate sau la marginea pădurilor, are indicaţii terapeutice atât în uz extern (de la ulceraţii cutanate, arsuri şi escare, până la fracturi, dureri reumatice, artrite, hemoroizi şi ulcere varicoase), cât mai ales în uz intern: în boli ale sistemului digestiv, colită, diaree, dizenterie, enterită, demoptizii, metrorargii, ulcere dar şi afecţiuni ale aparatului respirator.

Infecţiile la nivelul gâtului, tusea produsă de cauze diverse, traheo-bronşita, bronşita, pneumoniile şi tuberculoza pulmonară răspund foarte bine, nu doar la tratamentele alopate instituite de medic, ci şi la cele naturiste, care au la bază această plantă care stimulează eliminarea secreţiilor toxice din arborele bronşic şi plămâni.

Şi nu doar ceaiurile, tincturile şi decocturile au puteri tămăduitoare în astfel de afecţiuni, ci şi vinul terapeutic de tătăneasă. „Vinul de tataneasă se prepată din două-cinci rădăcini proaspete de plantă, care se spală şi se taie fin, după care se lasă 5-6 săptămâni într-un litru de vin alb natural. Este un mijloc excelent în tratarea bolilor de plămâni”, precizează Elena Badea, administratorul site-ului infuziedesanatate.ro.

Precauţii şi contraindicaţii

Preparatele din tătăneasă nu se folosesc niciodată în timpul alăptării sau sarcinii. Inainte de a începe un tratament cu tătăneasă, consultaţi neapărat un medic.

„Se administrează doar sub supravegherea medicului deoarece o administrare neadecvată poate genera hepatotoxicitate, toxicitate pancreatică şi renală”, mai spune Elena Badea.

Leave A Comment

%d bloggers like this: