România ocupă locul 38 din 113 ţări în clasamentul global al securităţii alimentare, reiese din datele Global Food Security Index (GFSI), raport întocmit de divizia de cercetare The Economist Intelligence Unit (EIU) şi sprijinit de Corteva Agriscience, companie activă în domeniul agricol.
Conform analizei publicate vineri, România se menÅ£ine în topul mondial al securităţii alimentare pe poziÅ£ia 38, în mare parte datorită disponibilităţii ÅŸi calităţii alimentelor, programelor de siguranţă alimentară ÅŸi accesului facil al fermierilor la surse de finanÅ£are. “Nivelul redus al risipei alimentare, sistemul de distribuÅ£ie dezvoltat ÅŸi disponibilitatea micro-nutrienÅ£ilor în alimente sunt elemente forte în cazul României”, precizează realizatorii raportului.
În schimb, România se află în urma altor ţări în ceea ce priveşte dezvoltarea unui standard nutriţional, stabilirea unei strategii alimentare şi prezenţa unui sistem de monitorizare şi supraveghere.
“Cheltuielile naÅ£ionale pentru susÅ£inerea cercetării în domeniul agricol ÅŸi nivelul infrastructurii agricole locale sunt sub nivelul altor ţări. Cu toate acestea, raportat la nivelul mediu global, România stă mai bine în ceea ce priveÅŸte posibilitatea dezvoltării infrastructurii de irigare ÅŸi capacitatea de depozitare”, se menÅ£ionează în Index.
Potrivit sursei citate, pentru al doilea an consecutiv, Singapore, Irlanda şi SUA se menţin pe primele trei poziţii, fiind lideri în securitatea alimentară, în ciuda faptului că, în 2019, Indexul a adăugat instrumente noi de măsurare, cum ar fi: costul mâncării, infrastructura agricolă şi existenţa unor standarde nutriţionale.
Pentru acest an, în GFSI a fost inclusă o categorie nouă denumită “Resursele naturale ÅŸi capacitatea de revenire”, un pachet separat de date care se alătură celorlalte trei (Accesibilitate, Disponibilitate, Calitate ÅŸi siguranţă), în analiza nivelului de securitate alimentară. Astfel, dacă sunt luate în calcul ÅŸi datele din această categorie, majoritatea ţărilor înregistrează o diminuare a punctajului general, ceea ce subliniază cât de vulnerabil este sistemul alimentar în faÅ£a unor ameninţări precum seceta, inundaÅ£iile sau creÅŸterea nivelului mării. România este o excepÅ£ie, fiind mai puÅ£in expusă riscurilor climatice globale.
…..