Discutii la Guvern pe OUG 114/Pruna (USR) : Pretul la gaze, liberalizat la 1 iulie ; la energie – la sfarsitul lui 2020

December 14, 2019
360 Views

De la 1 iulie 2020 ar putea fi liberalizat preţul la gaze naturale şi până la finalul anului viitor şi cel la energie electrică, a declarat, vineri, deputatul USR Cristina Prună, după discuţiile reprezentanţilor formaţiunii cu premierul Ludovic Orban, pe tema proiectului de abrogare a OUG 114/2018.

“Au fost discuţii şi pe sectorul energetic, din toate prevederile pe care OUG 114 le-a avut şi parte din ele au fost abrogate sau reformulate într-o manieră care să deblocheze efectele nocive pe care această ordonanţă le-a avut asupra investiţiilor din sectorul energetic, dar şi blocajelor din piaţă. De principiu, s-a stabilit, s-a discutat de fapt o dereglementare, o liberalizare a preţului la energie electrică care să aibă loc până la finalul anului 2020 şi o dereglementare a preţului la producţie la gaze naturale care să aibă loc la 1 iulie 2020. Foarte important – noi, USR, am adus în discuţie faptul că această liberalizare a pieţei trebuie să fie acompaniată de măsuri pentru ceea ce numim consumator vulnerabil, adică consumatorii, clienţii finali, care nu-şi pot plăti preţul la energie şi la gaze naturale”, a afirmat Prună.

Ea a spus că USR a găsit ca soluţie utilizarea pentru programele destinate consumatorilor vulnerabili a sumei de 600 – 700 milioane de lei care s-a strâns până acum din taxa de 2% care fusese aplicată pe cifra de afaceri a companiilor din energie.

Prună a explicat că aceste sume au intrat în conturile ANRE şi ar trebui să finanţeze aceste programe. “Acea taxă nu se va menţine, dar ceea ce a fost acumulat în conturile reglementatorului pieţei vor trebui transferaţi banii aceia la Guvern şi vor trebui direcţionaţi către consumatorul vulnerabil”, a adăugat Cristina Prună.

La rândul său, deputatul USR Claudiu Năsui a precizat că a propus ca “acele programe paralele cu PNDL pe care le-a început guvernarea anterioară” să fie desfiinţate, menţionând că a văzut deschidere în acest sens.

“Lucrurile care au început să fie finanţate prin ele vor rămâne finanţate în măsura în care s-au executat lucrări, după care aceste programe se vor închide. Se va duce şi FDI la Ministerul Lucrărilor Publice, deci nu mai rămâne atributul Comisiei Naţionale de Prognoză, cum era şi normal”, a explicat Năsui.

În ceea ce priveşte Pilonul 2 de pensii, Năsui a precizat că a propus ca acel comision de 1%, “din care jumătate merge la Casa Naţională de Pensii şi jumătate la administratorii de pensii”, să fie redus la 0,6, astfel încât “0,4 să rămână în conturile contribuabililor, doar 0,1 să rămână la Casa de Pensii şi 0,5 să meargă la administratorii de fonduri”. “Practic, comisioane mai mici, contribuţii mai mari”, a mai spus Năsui.

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: