Presedintele Klaus Iohannis: ”O nouă lege a pensiilor ar fi utilă, foarte mulți pensionari semnalează inechități în actuala lege / Asumarea răspunderii pe legea bugetului 2020 ar fi constituțională”

December 6, 2019
131 Views

Președintele Klaus Iohannis a declarat joi că ”o nouă lege a pensiilor ar fi utilă în condițiile în care foarte mulți pensionari și conducători de cinstituții semnalează inechități în actuala lege. Dar e o chestiune care nu se rezolvă într-o lună-două”.
Reamintim că și premierul Ludovic Orban declarase marți că la Ministerul Muncii se va constitui o echipă care să analizeze problemele din legea pensiilor.

Actuala lege a pensiilor, promovată de PSD, prevede o creștere medie cu 40% a pensiilor din 1 septembrie 2020, o creștere cu impact uriaș în bugetul anilor 2020 și 2021 (8 miliarde lei, respectiv 24 miliarde lei).

Întrebat dacă e posibil ca guvernul să-și asume răspunderea pe legea bugetului de stat pentru 2020, Iohannis a spus că ”asumarea răspunderii pe buget e o metodă de legiferare delegată care poate funcționa în condițiile unui guvern minoritar. Dar e strict o decizie a guvernului. Nu doresc să fac afirmații despre asumare, doar că ar fi constituțional”.

Context. Iohannis a făcut declarațiile la finalul unei noi întâlniri la Cotroceni cu premierul Orban și alți miniștri. G4Media.ro a scris încă din 26 noiembrie că președintele Klaus Iohannis sună zilnic miniștri ai cabinetului Orban, în frunte cu premierul, sau îi cheamă la Cotroceni pentru a se interesa de problemele guvernării, transformându-se într-un președinte jucător.

Leave A Comment

%d bloggers like this: