Elevi și cadre didactice de la Colegiul de Servicii în Turism „Napoca” lucrează alături de parteneri europeni în cadrul unui proiect pentru combaterea consumului de droguri

December 4, 2019
1,067 Views

Elevi și cadre didactice de la Colegiul de Servicii în Turism „Napoca” lucrează alături de parteneri europeni în cadrul unui proiect pentru combaterea consumului de droguri

 

 

În perioada  17-  23 noiembrie 2019,  o delegație de elevi și cadre didactice  de la Colegiul de Servicii în Turism  „Napoca” a participat la o reuniune transnațională organizată la   Zakopane,  în Polonia în cadrul  proiectului Erasmus+ No: 2018-1-UK01-KA201-048203 „Abordarea abuzului de substanțe în rândul tinerilor din Europa”, ce are drept scop abordarea abuzului de substanțe interzise și promovarea unui stil de viață sănătos  în rândul tinerilor din Europa, alături de alte șase școli și organizații de tineri din Anglia, Turcia, Grecia, Polonia, Italia.

Întâlnirea a demarat cu prezentarea țării gazdă, Polonia și a regiunii Zakopane,  a partenerilor polonezi, a platformei proiectului și a activităților desfășurate de fiecare țară în cadrul proiectului.

Pe parcursul celor cinci  zile de activități, s-au desfășurat workshopuri având ca temă, dependența de substanțe nocive, cu identificarea acestora și a efectelor pe care le produc.

Au fost prezentate filme documentare tematice și cazuri reale în care consumul de substanțe nocive  creează dependențe și distrug vieți omenești. În acord cu tema proiectului, cadre didactice și elevi au prezentat tipuri de lecții și activități interactive care se pot desfășura la clasele de elevi.

În acord cu tema reuniunii- ”Healthy activities, healthy life!”-,   s-au desfășurat activități în aer liber, drumeții în zone special amenajate și vizite la  obiective turistice din orașele Zakopane și Cracovia.

Întâlnirea de proiect s-a încheiat cu  activitatea ”Culture/culinary night”, în care toți participanții în proiect au promovat alimentația sănătoasă  tradițională a țării din care provin, iar  delegația clujeană a impresionat prin portul popular tradițional și standul cu produse gastronomice tradiționale.

Doamna Marinela Marc, director al Colegiului de  Sevicii în Turism „Napoca” și membru în echipa de proiect ne-a mărturisit că :„ Proiectul își propune implementarea unui program de prevenire a utilizării și abuzului de substanțe psihoactive, prin implicarea elevilor în activități care promovează un stil de viață sănătos, prin crearea de instrumente necesare dezvoltării și exersării competențelor sociale, care să permită tinerilor rezolvarea problemelor, asumarea responsabilității pentru finalizarea sarcinilor și găsirea de soluții creative. Un alt scop al proiectului este acela de a evidenția rolul parteneriatelor dintre  ONG- uri și școli, în calitate de catalizatori ai schimbării comunităților, oferind elevilor și întregii comunității oportunitatea de a beneficia de  experiențe favorabile în procesul de învățare și dezvoltare.  Acest proiect transnațional permite elevilor și cadrelor didactice oportunitatea de a cunoaște stilul de viață al diferitelor comunități din Europa și de a identifica, prin dialog intercultural și schimb de bune practici,  soluții la problema consumului de droguri și alcool cu care se confruntă tinerii din  Europa”.

A fost un eveniment reușit, în cadrul căruia partenerii europeni au apreciat activitățile desfășurate de elevii și cadrele didactice de la Colegiul de Servicii în Turism„Napoca”în cadrul acestui proiect.

 

 

Leave A Comment

%d bloggers like this: