Elevi și cadre didactice de la Colegiul de Servicii în Turism „Napoca” lucrează alături de parteneri europeni în cadrul unui proiect pentru combaterea consumului de droguri
În perioada 17- 23 noiembrie 2019, o delegație de elevi și cadre didactice de la Colegiul de Servicii în Turism „Napoca” a participat la o reuniune transnațională organizată la Zakopane, în Polonia în cadrul proiectului Erasmus+ No: 2018-1-UK01-KA201-048203 „Abordarea abuzului de substanțe în rândul tinerilor din Europa”, ce are drept scop abordarea abuzului de substanțe interzise și promovarea unui stil de viață sănătos în rândul tinerilor din Europa, alături de alte șase școli și organizații de tineri din Anglia, Turcia, Grecia, Polonia, Italia.
Întâlnirea a demarat cu prezentarea țării gazdă, Polonia și a regiunii Zakopane, a partenerilor polonezi, a platformei proiectului și a activităților desfășurate de fiecare țară în cadrul proiectului.
Pe parcursul celor cinci zile de activități, s-au desfășurat workshopuri având ca temă, dependența de substanțe nocive, cu identificarea acestora și a efectelor pe care le produc.
Au fost prezentate filme documentare tematice și cazuri reale în care consumul de substanțe nocive creează dependențe și distrug vieți omenești. În acord cu tema proiectului, cadre didactice și elevi au prezentat tipuri de lecții și activități interactive care se pot desfășura la clasele de elevi.
În acord cu tema reuniunii- ”Healthy activities, healthy life!”-, s-au desfășurat activități în aer liber, drumeții în zone special amenajate și vizite la obiective turistice din orașele Zakopane și Cracovia.
Întâlnirea de proiect s-a încheiat cu activitatea ”Culture/culinary night”, în care toți participanții în proiect au promovat alimentația sănătoasă tradițională a țării din care provin, iar delegația clujeană a impresionat prin portul popular tradițional și standul cu produse gastronomice tradiționale.
Doamna Marinela Marc, director al Colegiului de Sevicii în Turism „Napoca” și membru în echipa de proiect ne-a mărturisit că :„ Proiectul își propune implementarea unui program de prevenire a utilizării și abuzului de substanțe psihoactive, prin implicarea elevilor în activități care promovează un stil de viață sănătos, prin crearea de instrumente necesare dezvoltării și exersării competențelor sociale, care să permită tinerilor rezolvarea problemelor, asumarea responsabilității pentru finalizarea sarcinilor și găsirea de soluții creative. Un alt scop al proiectului este acela de a evidenția rolul parteneriatelor dintre ONG- uri și școli, în calitate de catalizatori ai schimbării comunităților, oferind elevilor și întregii comunității oportunitatea de a beneficia de experiențe favorabile în procesul de învățare și dezvoltare. Acest proiect transnațional permite elevilor și cadrelor didactice oportunitatea de a cunoaște stilul de viață al diferitelor comunități din Europa și de a identifica, prin dialog intercultural și schimb de bune practici, soluții la problema consumului de droguri și alcool cu care se confruntă tinerii din Europa”.
A fost un eveniment reușit, în cadrul căruia partenerii europeni au apreciat activitățile desfășurate de elevii și cadrele didactice de la Colegiul de Servicii în Turism„Napoca”în cadrul acestui proiect.