Șomajul a coborât în această toamnă la minime istorice. Numărul şomerilor a coborât la 365.000, dar în același timp economia are 55.000 de joburi disponibile

November 30, 2019
335 Views

647747368

Rata şomajului în luna octombrie 2019 a scăzut la 4%, cu o zecime de punct procentual mai mică față de cea înregistrată în septembrie (4,1%). Nivelul poate fi considerat la minime istorice (în anul 2008, pre-criză, șomajul depășea 5,5%), dar tensiunile din piața muncii rămân, iar actualul Guvern ar putea să le aplatizeze prin politici atent măsurate. Numărul şomerilor din octombrie 2019 a fost de 365.000 de persoane, dar concomitent economia avea în această toamnă circa 55.000 de locuri de muncă disponibile (vacante). De remarcat că în cazul femeilor tinere (15-24 ani), rata șomajului a urcat la aproape 20%.

Oferta disponibilă de forță de muncă a rămas și în această toamnă la valori modeste, în timp ce rata locurilor de muncă vacante și-a păstrat, așa cum spuneam, trendul de ușoară ajustare în sens descendent, observat din ultimul trimestru al anului anterior. ”S-a conturat o tendință de atenuare a gradului de tensionare a condițiilor pe piața muncii, însă persistă problemele structurale (instruirea deficitară a forței de muncă în raport cu cererea, rata înaltă de emigrare în rândul persoanelor de vârstă activă)”, arată o notă a Băncii Naționale referitoare la piața muncii.

Potrivit studiului PayWell 2019 realizat de PwC România, un sfert dintre companiile românești iau în calcul importul de forță de muncă, în special de muncitori necalificați, pentru a-și acoperi deficitul de angajați. În aceste condiții, avansul în termeni anuali al numărului de salariați din economie a continuat să se restrângă.

Pentru perioada următoare, Sondajul CE-DG ECFIN indică și de această dată o relativă stabilitate a recrutărilor în toate sectoarele, cu excepția comerțului unde se întrevede o îmbunătățire.

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: