De ce este importantă legalizarea canabisului în scop medicinal, proiect care a trecut de Senat

November 29, 2019
565 Views

Bolnavii cronic în fază terminală din România ar putea avea, în final, acces la calmante pe bază de canabis, după ce amânările senatorilor au ajuns la final şi un proiect în acest sens a ajuns pe masa deputaţilor.

Proiectul de lege care ar putea duce la legalizarea utilizării canabisului în scop medicinal şi ar crea cadrul instituţional pentru înlesnirea accesului la acest tip de tratament pentru bolnavii aflaţi în fază terminală a fost adoptată tacit, marţi, de către Senat. Propunerea legislativă va merge în Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Ce prevede proiectul plimbat în van prin comisii

Dacă va trece şi de Camera Deputaţilor, pacienţii care suferă de boli cronice în fază terminală ar urma să aibă acces la calmante pe bază de prescripţie medicală eliberată de un medic specialist. Mai mult, legea prevede şi înfiinţarea unei Agenţii a Canabisului, a cărei activitate va fi dedicată emiterii de avize pentru cultivarea plantei de canabis din care sunt produse substanţele farmaceutice, precum şi de controlul, verificarea şi supravegherea operaţiunilor şi tranzacţiilor cu canabis în scop medical.

Cu toate că măsurile dispuse în proiectul legislativ ar putea ajuta pacienţii care suferă de boli terminale să-şi poată trăi ultima perioadă de viaţă fără dureri şi suferinţe fizice profunde, „cariera” făcută de iniţiativa legislativă în Senat este cel puţin nefastă. Introdus la începutul lunii iulie, proiectul va fi plimbat prin comisii, iar procesul legislativ greoi a suferit noi întârzieri atunci când fostul ministrul al Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că nu poate fi în totalitatea de acord cu măsurile propuse. La sfârşitul lunii octombrie, când mai multe legi au trecut tacit de Senat, reprezentanţii decideau se reîntoarcă proiectul din nou la comisiile de specialitate, doar pentru ca marţi legea să treacă, într-un stil deja consacrat: fără a fi dezbătută în plen şi votată.

„E pe circuitul legislativ de acum şi cred că sprijinul este acelaşi ca la început, unul larg din toate partidele, fiind aproximativ 100 de semnatari. Sunt optimist în privinţa acestei legi. O să cerem un punct de vedere de la Comisia de sănătate şi din partea DIICOT, dar vom susţine fără niciun fel de rezerve orice modalitate de tratament benefică pentru care sunt într-o fază terminală a bolii”, a explicat deputatul USR Emanuel Ungureanu, unul dintre iniţiatorii proiectului, atunci când a fost întrebat de şansele proiectului de a fi adoptat.

Utilizarea canabisului în scop medicinal, un coşmar birocratic

România se află încă din 2005 pe lista ţărilor europene în care utilizarea canabisului în scop medicinal este, cel puţin teoretic, permisă, dar cele două acte care reglementează statutul plantei – Legea 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri şi Legea 339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope – stabilesc un adevărat record de neclaritate legislativă şi norme redactate superficial. Mai exact, Legea 143/2000 nu interzice teoretic planta de canabis, ci doar substanţa sa psihoactivă (THC), iar legea 339/2005 permite cultivarea pe teritoriul României a speciilor de canabis care au un nivel mic de THC, dar doar în urma obţinerii anumitor avize.

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: