Gabriela Ciot – societatea românească arată mai curând ca o structură primitivă – de grupuri, cete sau triburi – și nu ca o comunitate în sine

November 26, 2019
370 Views

“Fiind educată în Transilvania, în lumea valorilor ardelenești, eu am crezut întotdeauna în sensul de comunitate. Cred și acum. Din păcate, societatea românească arată mai curând ca o structură primitivă – de grupuri, cete sau triburi – și nu ca o comunitate în sine. Nu am auzit demult vorbindu-se în spațiul public despre dezvoltarea acestui concept, despre comunitate. Iar azi, în prima zi după votul pentru alegerea președintelui României, nicio voce social-democrată nu vorbește despre zdrobitorul vot “anti-PSD”, care stă la baza celor 66% obținute de câștigător.

Aud și citesc că unii social democrați “dezgroapă securea războiului”, dorind “un nou început” ori “reformarea din temelii”. Și ce mult mi-ar place să fie adevărat! Ar putea să existe și la noi o stângă adevărat social democrată, cu o echipă și un proiect pentru comunitate !
Dar atât timp cât aceste lucruri vor fi inițiate tot de cei care până acum au folosit partidul ca instrument pentru realizarea scopurilor personale, pentru o funcție executivă sau politică, cât timp o anumită structură de personalitate și de caracter a fost cultivată în ultimii ani, indiferent de vârstă, cât timp PSD a devenit o structură impermeabilă la intelectuali, universitari (și mai mult, ardeleni), e greu de crezut că va avea o șansă la construcție! Iar resurse umane valoroase există!
Nu am scris aceste rânduri cu ușurință, nu vreau să cobor în derizoriu, dar câtă vreme acest proces de reformare nu va include și universitari clujeni, așa cum s-a întâmplat și la începutul anilor 2000, mă tem că rezultatul nu va fi o adevărată reformă, ci o simulare, cu efect de durată scurtă.
Am trăit recent pe propria-mi piele experiența fariseismului unor așa numiți “colegi” cărora le plăcea să se autointituleze “experți și lideri” social democrați!!!
Doar că sunt sigură că populația care așteaptă o stângă veritabilă nu se va mai lăsa păcălită, și, după cum se vede, înșelătoriile nu vor mai aduce voturi. Vorba din popor: “Ulciorul nu merge de multe ori la apă “.”arata G
abriela Ciot

Leave A Comment

%d bloggers like this: