HEPAMED, un proiect pentru creșterea competențelor personalului medical – Cerasela Libeg, expert HEPAMED

November 21, 2019
1,177 Views

Peste 1,4 milioane de români au hepatită B şi C arată un studiu realizat de Asociaţia Europeană a Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice.

            HEPAMED este un proiect POCU important care are drept obiectiv optimizarea prevenției și tratamentului hepatitelor cronice cu virus hepatic B și C prin creșterea competențelor personalului medical din România. Început în 2017 el se află în plină derulare, durata sa fiind până în decembrie 2020.

Este un proiect cu finanţare europeană nerambursabilă, în valoare de aproape 9 milioane de lei, în care sunt implicate universităţi şi spitale din Cluj, Braşov, Bucureşti şi Constanţa. Este un proiect care se adresează unor patru zone mari din ţară: zona de sud-est, zona de centru, zona Bucureşti şi zona nord-vest.

Acest proiect se încadrează într-un program de prevenție a transmiterii hepatitelor, dar și într-un program internațional  de eradicare a hepatitelor.

În cadrul proiectului Hepamed, peste 1.000 de medici şi asistenţi din mai multe zone ale ţării vor învăţa cum să gestioneze cazurile de hepatită B şi C şi vor fi puşi la curent cu ultimele descoperiri din domeniu. Formarea acestor specialişti, va determina o creştere a calităţii vieţii bolnavilor.

Până în prezent au fost organizate cursuri cu medicii specialiști în boli infecțioase și cu medicii de familie în Cluj-Napoca, Brașov, Constanța și București, iar în București și cu asistenții medicali.

Prin HEPAMED s-a introdus alături de modulele de pregătire medicală specifică, un element util, un modul de psihoterapie și de terapie suportivă pentru persoanele care suferă de hepatită cronică. Este un modul interactiv   în care s-a disutat despre creșterea aderenței la tratment, despre comunicarea veștilor proaste, despte discriminare, despre tulburările emoționale care pot să apară în diferite etape ale acestui proces care ține de bolală: de la diagnostic, tratament, urmărirea evoluției, poate complicații și chiar în etapa aceea finală în care poate ajunge un bolnav.

HEPAMED  poate fi considerat un model de formare continuă, nu numai în domeniul hepatitelor, dar și în alte domenii.

Grație impactului favorabil avut, la începutu.l anului viitor, probabil în luna februarie., se va organiza încă o sesiune de cursuri pentru medicii de familie din zona nord-vest. Tot în anul viitor vor fi derulate cursurile pentru asistenții medicali din toate zonele, exceptând Bucureștiul.

Asistenții medicali care se pot înscrie trebuie să fie în principal din spitale de boli infecțioase sau din spitale de boli interne unde au șansa să întâlnească bolnavi cu această patologie. Dar, din păcate, este exclusă particparea asistenților medicali din cabinete de medici de familie. Și mai e un criteriu, trebuie să aibă contract cu o institușie publică. Nu pot participa asistenți medicali care lucrează în instituții private.

Aceste cursuri sunt creditate cu 30 de credite profesionale şi sunt gratuite. Participanților li se asigură, de asemenea, cazare şi masă, pentru a putea participa în cele cinci zile, la aceste cursuri interesați doar de formarea lor.

Înscrierile pentru următoarele cursuri, cele mai apropiate fiind cele de la Cluj-Napoca, pentru medicii de familie din zona nord-vest, se fac pe site-ul hepamed.ro

 

Cerasela Libeg, expert HEPAMED

Leave A Comment

%d bloggers like this: