Prețurile bunurilor și serviciilor au crescut cu 257% în România, în 17 ani, față de o creștere medie de 36% la nivelul UE, iar unul din cinci angajați trăiește în sărăcie, cel mai ridicat nivel dintre toate statele Uniunii Europene, potrivit raportului anual privind prosperitatea în Europa Centrală și de Est, realizat de think-tank-ul britanic The Legatum Institute.
Potrivit raportului, condițiile de viață s-au îmbunătățit în toate țările din Europa Centrală și de Est în ultimii 30 de ani, iar convergența cu Europa de Vest s-a accentuat.
Însă, sărăcia în rândul salariaților este în creștere. În România, Ungaria și Letonia, până la 19% din lucrători trăiesc în sărăcie. Unul din cinci (18,9%) angajați din România sunt considerați a fi într-o stare de sărăcie, cel mai înalt nivel dintre toate statele membre ale Uniunii Europene.
Guvernele încep să acționeze, însă măsurile abordează mai degrabă simptomele sărăciei salariaților, și nu cauzele acesteia, comentează autorii raportului.
Creșterea costului vieții exercită, de asemenea, presiune asupra creșterii gradului de prosperitate. Între anii 2000 și 2017, prețurile bunurilor și serviciilor au crescut cu 257% în România, 98% în Ungaria și 87% în Letonia, comparativ cu creșterile medii ale prețurilor în UE cu 36%.