Care este traseul final al centurii Cluj în regim de autostradă. Primăria a preluat proiectul de la guvern și vrea să descongestioneze traficul în oraș și în Florești

Primăria Cluj-Napoca a anunțat miercuri, 13 noiembrie, varianta finală de traseu a viitoarei centuri ocolitoare a Clujului, la profil de autostradă. Este vorba de traseul numit V8, lung de 38 de kilometri, cu capătul vestic dincolo de Gilău și capătul estic dincolo de Apahida. Șoseaua ar urma să aibă 20 de noduri rutiere, unde se va conecta prin bretele de circulație cu actuala rețea rutieră.
Titulatura oficială a șoselei ocolitoare este „Drum Transregio Feleac TR35”, dar, pe plan local, este cunoscută sub numele „centura metropolitană” și de la ea se așteaptă descongestionarea traficului în Cluj-Napoca, dar și pe cel mai aglomerat tronson de șosea din țară, cel dintre Cluj-Napoca și Florești, unde se ajunge la peste 70.000 de vehicule/zi.

Primăriile, în locul guvernului

Proiectul are o miză națională, deoarece reprezintă o tentativă a autorităților locale de a suplini lipsurile celor naționale. Astfel, Primăria Cluj-Napoca a solicitat în 2017 Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere să îi permită să gestioneze problema studiului de fezabilitate (SF), a planului urbanistic zonal și a detaliilor tehnice necesare pentru centura metropolitană. Proiectul zăcea într-un sertar la minister din 2016, când a fost introdus în Masterplanul General de Transport – documentul strategic pe baza căruia se pot obține fonduri europene pentru infrastructura rutieră.

În urma solicitării făcute de primăria clujeană, în noiembrie 2017, autoritățile locale din Cluj-Napoca, Gilău, Apahida și Florești au semnat un protocol cu CNAIR, prin care și-au asumat întocmirea SF-ului și a restului documentației. „Am obținut avizul și aprobarea CNAIR pentru a face în locul Guvernului studiul de fezabilitate”, anunța primarul de Cluj, Emil Boc, în 29 noiembrie 2017.

Contractul pentru realizarea SF-ului, precum și a Planului Urbanistic Zonal (PUZ) și a Documentației Tehnice pentru obținerea Autorizației de Construire (DTAC) a fost semnat după 11 luni, respectiv în 31 octombrie 2018. Câștigătorul, un consorțiu româno-ungar de firme, și-a adjudecat lucrarea în urma contestației, la prețul de 3,7 milioane de euro.

Anul acesta, în luna martie, primăria a propus consorțiului opt variante de traseu. Au urmat diverse studii tehnice, și, la recomandarea specialiștilor, s-a ales varianta V8, cea dată joi publicității.

Ce urmează

….

Leave A Comment

%d bloggers like this: