Adrian Papahagi – D-l Iohannis rămâne președinte, cum bănuiam cu toții, și devine o locomotivă electorală pentru PNL în 2020.

November 11, 2019
375 Views
Adrian Papahagi face o analiza , dupa alegerile prezidentilale -primul tur – pe facebook ,

“concluzii rapide după primele sondaje:

1. D-l Iohannis rămâne președinte, cum bănuiam cu toții, și devine o locomotivă electorală pentru PNL în 2020. Nu mai discutăm meritul sau talentul său – asta e realitatea. Turul II e fără miză: scorul va fi 70% Iohannis, 30% Dăncilă. E mai important ce face guvernul Orban în luna care urmează decât ce face sau spune d-l Iohannis.

2. Se menține valul schimbării, anti-PSD, slavă Domnului! Au contribuit la el toți cei care s-au luptat cu moștenitorul PCR de 30 de ani încoace. Nu e meritul geniului politic al d-lui Iohannis (aliat cu Geoană în 2009 și lider USL în 2012) sau al apariției providențiale a USR, ci al tuturor celor care se luptă cu PSD încă din 1990, iar din 2004 încoace au ținut PSD departe de Cotroceni. În special, e meritul oamenilor care au ieșit în stradă și la vot. A contat și partea de sistem care a întors armele.

3. USR+ a făcut o campanie excelentă, dar Dan Barna nu a putut să capteze tot bazinul USR+, obținând sub scorul alianței la alegerile europene. Cei care nu au votat cu d-l Barna au mers mai mult înspre d-l Iohannis, și în mică măsură înspre Theodor Paleologu, cum susținea propaganda useristă (altminteri Paleologu avea 10%).

4. Theodor Paleologu nu a luat voturi de la USR, ci a acoperit bazinul tradițional al PMP (cca. 6%). Din ce am văzut și am simțit eu pe teren și în dialog cu publicul meu, voturile suplimentare vin din zona creștin-democrată și conservatoare, nu din cea useristă. Cred că d-l Paleologu putea obține un scor ceva mai bun dacă se adresa mai mult publicului conservator și creștin-democrat. PMP poate să crească doar pe acest segment. Partea bună e că partidul s-a stabilizat la 6%, deci trece pragul electoral la fiecare scrutin; partea rea este că nu mai crește. Nu o va face dacă nu se aliniază clar pe singurul segment electoral insuficient reprezentat, cel creștin-democrat (centrist), conservator (centru-dreapta) și patriotic unionist (fără accente antieuropene: acelea sunt apanajului PSD și al electronilor săi liberi).

5. Toate partidele trebuie să țină seama de noua paradigmă demografică și comunicațională: electoratul s-a mutat de la sat la oraș și în diaspora, și de pe Antene pe internet. Segmentul activ și autonom, de vârstă mijlocie, votează mai mult decât pensionarii și tinerii. România occidentalizată votează mai mult decât cea rămasă în urmă. În sfârșit, cei productivi și creativi decid. PSD își va pierde în mod natural publicul în următorul ciclu electoral.

Perspective pentru 2020:

PNL la 30-35%, în funcție de calitatea guvernării
USR+ pe la 20% (mai slab la locale, cu excepția Bucureștiului) – și-au pierdut principalul argument electoral: pericolul PSD
PSD tot pe la 20% (mai bine la locale) – va trăi din inerția și disperarea baronilor și a primarilor din zonele sărace
PSD+ (ponta și tăriceanu) sub 10%, dar ideal ar fi să dispară
PMP 6-10%, dacă adoptă o linie doctrinară clară, după cum am spus mai sus
UDMR 5%”

Leave A Comment

%d bloggers like this: