Conferinţa Națională ,,Resurse Pedagogice Inovatoare Adaptate Elevilor cu Dizabilități Auditive

November 6, 2019
669 Views

Liceul Tehnologic Special pentru Deficienţi de Auz Cluj-Napoca, instituție de învățământ special care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, a fost gazda Conferinţei Naționale ,,Resurse Pedagogice Inovatoare Adaptate Elevilor cu Dizabilități Auditive”.
Organizată în cadrul Proiectului Erasmus+ ,,OPEN-SIGN-SOCIO-EDUCATIONAL E-MAGAZINE FOR EUROPEAN DEAF CHILDREN”, conferința a oferit cadrul legitim promovării, diseminării și valorizării produselor realizate în cadrul acestuia, precum și din alte proiecte europene. Totodată s-a urmărit încurajarea schimbului de bune practici și a cooperării dintre organizaţii, instituții care oferă servicii pentru copiii cu dizabilități auditive.
Programul conferinței a cuprins prezentarea activităților și a rezultatelor proiectului, prezentarea platformei OPEN-SIGN (www.opensign.eu), familiarizarea participanților cu conținuturile existente pe platformă: filme tematice, jocuri educaționale, filme cu activități în limbaj mimico-gestual, fișe educaționale, prezentarea resurselor educaționale adaptate elevilor cu dizabilități auditive dezvoltate în cadrul instituțiilor, organizațiilor participante.
Printre participanții la acest eveniment s-au numărat doamna prof. dr. Liana Maria Mitran-Duţu, inspectorul general pentru învățământul special și învățământul integrat din cadrul Ministerului Educației Naționale, domnul Vákár István, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, reprezentanți ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, ai Consiliului Judeţean Cluj, ai Departamentului de Psihopedagogie Specială de la Universitatea ,,Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, reprezentanți ai Agenției Regionale de Dezvoltare Nord-Vest, directori și cadre didactice de la școlile speciale pentru elevi cu dizabilități auditive, directori și cadre didactice de la școlile speciale din județul Cluj, reprezentanţi ai Casei Corpului Didactic Cluj, Centrul Județean de Resurse și de Asistență Educațională Cluj, președinți și membri ai Asociației Naționale a Surzilor din România – filiala Cluj, Asociația Națională a Interpreților în Limbaj Mimico-Gestual, ai Asociației NID pentru Copii cu Deficiențe de Auz.
***
Proiectul ,,OPEN-SIGN, Socio-educational E-magazine for European Deaf Children” vine în întâmpinarea nevoilor copiilor cu dizabilitate auditivă, a cadrelor didactice și a părinților de a utiliza resurse educaţionale adecvate dizabilităţii. Obiectivele vizate în cadrul proiectului sunt:
• Conceperea unei platforme electronice dedicate copiilor cu dizabilități auditive cu scopul de a îmbunătăți educația, accesul, participarea și performanța acestora în cadrul sistemului de învățământ;
• Utilizarea potențialului interactiv al internetului și al cărții electronice pentru a oferi un conținut fără precedent pentru copiii cu dizabilități auditive, împreună cu fişe educative care pot fi utilizate de către profesori şi membri ai familiei;
• Încurajarea copiilor cu dizabilități auditive să-și îmbunătățească cunoştințele şi să dobândească mijloacele necesare pentru a comunica cu cei din jur, inclusiv cu familia.
Rezultatele proiectului constau în:
• Platforma electronică www.opensign.eu
• cărți electronice (e-books) și un template care va permite profesorilor să creeze propriile cărți electronice;
• jocuri educaționale accesibile în format electronic;
• filme tematice prezentate în limbaj mimico gestual, realizate de persoane cu dizabilitate auditivă;
• filme care cuprind explicații în limbajul mimico-gestual pentru activități practice, sportive, de știință etc, realizate de către copii cu dizabilități auditive din învățământul primar;
• fişe de lucru educaționale.
Toate resursele educaționale create în cadrul Proiectului OPEN-SIGN sunt disponibile gratuit pe platforma www.opensign.eu.
Alte informații utile despre proiect și despre resursele educaționale adaptate elevilor cu dizabilități auditive pot fi accesate de pe pagina de Facebook a proiectului www.facebook.com/Open-Sign sau pe canalul de Youtube https://www.youtube.com/opensigneu

Leave A Comment

%d bloggers like this: