Bolnavii cronic, condamnaţi de Ministerul Sănătăţii: 71 de medicamente dispar de vineri

November 1, 2019
373 Views

România e în pragul unei adevărate crize de medicamente pentru bolnavii cronic, atrag atenţia asocaiţiile pacienţilor, iar în acest timp Ministerul Sănătăţii refuză să ajute la clarificarea situaţiei pe motiv că situaţia „nu este atât de gravă”.

71 de medicamente dintre care 21 fără niciun fel de substitut în farmaciile din România dispar începand de vineri de pe piaţă. Cu alte cuvinte, pentru bolnavii care au nevoie de aceste tratamente va mai exista doar posibilitatea achiziţionării lor din străinătate, la preţuri adesea mult diferite de cele la care le puteau accesa în ţară. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât pare că totul poate fi rezolvat din pixul ministrului Sănătăţii, care tot ce ar avea de făcut ar fi să semneze un ordin de prorogare a termenului la care expiră preţurile din Catalogul Naţional.

Cum s-a ajuns aici

Cele 71 de medicamente care se află pe punctul de a dispărea din farmacii fac parte din cele 128 de produse faramceutice pentru care ministerul Sănătăţii trebuia să negocieze un preţ cu companiile producătoare, la 57 dintre acestea şi reuşind să realizeze acest lucru, transmit reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi din România. „Anul trecut trebuia ca la aceste 128 de produse să se găsească o soluţie de către companiile producătoare şi ministerul Sănătăţii pentru preţul lor de listă. Până acum, singura soluţie găsită este pentru 57 de produse din 128, mai exact doar pentru acestea s-a putut negocia un preţ.”, a explicat Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC), adăugând că asociaţia pe care o conduce a susţinut constant prorogarea termenului şi găsirea unei soluţii şi pentru celelalte 71 de molecule.

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: