Companiile producătoare de echipamente electrice şi electronice (EEE) mai au la dispoziţie trei luni până când contribuţia pe care o plătesc, în prezent, pentru nedeclararea EEE se va transforma în contribuţie pentru neîndeplinirea obligaţiilor anuale de colectare, atrag atenţia specialiştii EY România.
” (“DEEE”) cum ar fi computere, televizoare, frigidere ÅŸi telefoane mobile sunt o parte din deÅŸeurile cu cea mai rapidă creÅŸtere din Uniunea Europeană. Conform informaÅ£iilor publicate pe site-ul Comisiei Europene, acestea vor depăşi cantitatea de 12 milioane de tone până în 2020. Ca urmare a gestionării defectuoase a deÅŸeurilor electrice ÅŸi electronice, la începutul anului 2019, Comisia Europeană a transmis României o scrisoare de notificare oficială cu privire la deficienÅ£ele în adoptarea normelor UE privind DEEE, acesta fiind primul pas în cazul începerii procedurii de constatare a neîndeplinirii obligaÅ£iilor. Dacă România nu ia măsuri în acest sens, Comisia Europeană poate decide să trimită mai departe o notificare către Curtea Europeană de JustiÅ£ie ÅŸi să impună sancÅ£iuni financiare semnificative. ÃŽn acest context, e important de reamintit companiilor că au rămas mai puÅ£in de 3 luni până la intrarea în vigoare a contribuÅ£iei pentru nerealizarea obligaÅ£iilor anuale de colectare a deÅŸeurilor de echipamente electrice ÅŸi electronice”, explică Daniela Neagoe, senior manager în ComerÅ£ InternaÅ£ional, Asistenţă Fiscală ÅŸi Juridică din cadrul EY România.
Conform consultanÅ£ilor, în prezent, o contribuÅ£ie de 4 lei/kg, respectiv 20 lei/kg (pentru lămpi) se datorează pentru diferenÅ£a dintre cantităţile de echipamente electrice ÅŸi electronice (“EEE”) declarate ca fiind introduse pe piaÅ£a naÅ£ională ÅŸi cantităţile constatate de AdministraÅ£ia Fondului pentru Mediu (AFM).
….