Colegiul George Baritiul – 100 de ani de devotament și dăruire în misiunea nobilă de educare a generațiilor.

October 14, 2019
1,368 Views

Colegiul Național ,,George Barițiu” Cluj-Napoca – 100 de ani de existență și de excelență în slujba educației și a performanței

Vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Marius Mînzat, 
,,Se cuvine să fie sărbătoriți la ceas aniversar toți cei a căror viață și al căror destin s-au împletit, în decursul acestui veac, cu prodigioasa activitate a primului liceu românesc de băieți din Cluj, o școală de referință pentru învățământul clujean și cel românesc, elevi și dascăli, deopotrivă”, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, domnul Marius Mînzat.
Momentul festiv a avut loc la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, în prezența conducerii Colegiului Național ,,George Barițiu”, a cadrelor didactice ale unității de învățământ, a foștilor și actualilor elevi, a unor reprezentanți ai autorităților publice locale, precum și a unor personalități ale vieții publice clujene.
Colegiul Național ,,George Barițiu”, primul liceu românesc de băieți din Cluj-Napoca, a fost înființat în anul 1919, în data de 19 octombrie, din inițiativa Consiliului Dirigent, având inițial un număr de 287 de elevi. Primul corp profesoral era format din șapte profesori din Vechiul Regat, un profesor macedonean, un profesor francez, restul profesorilor fiind ardeleni, dascăli de excepție, care activau la acea vreme și în mediul universitar. În prezent, Colegiul se află într-un continuu crescendo, atât în ceea ce privește cifra de școlarizare cât, mai ales, performanțele obținute de către elevii acestuia” arata Minzat

Viceprimarul Dan Tarcea 

“Cu mândrie și stimă, am avut bucuria de a participa la aniversarea centenarului acestui colegiu de renume pentru comunitatea clujeană.

Înființat în 19 octombrie 1919 din ordinul Consiliului Dirigent din Cluj, sub patronajul lui Iuliu Maniu Colegiul Național „George Barițiu” a funcționat inițial pe actuala stradă George Barițiu, până în anul 1950, după care s-a mutat la adresa din prezent, pe strada Emil Isac, iar in anul 2000 Liceul „George Barițiu” primește statutul onorant de Colegiu Național.

Primul director al liceului, profesorul Alexandru Ciura, cu o înaltă ținută intelectuală modelată în Occident, cu o viziune modernă și un spirit managerial de excepție, a format Liceul „Barițiu” ca o prestigioasă instituție educațională și culturală a Clujului, care păstrează și în prezent prestigiul demn de această calitate și de numele pe care îl poartă. În acest sens este elocventă afirmația muzicologului George Sbârcea, absolvent al liceului: „Încă de la începutul lui, Liceul Barițiu din Cluj a trecut peste limitele geografice, devenind liceul Transilvaniei”.

Dovada acestui fapt este galeria de oameni iluștri formați în băncile acestui liceu, fie că ne gândim la scriitori și poeți, precum Radu Stanca, Horia Stanca, Ioan Alexandru, iluștri critici literari: Ion Negoițescu, Nicolae Balotă, Dumitru Micu, Marian Papahagi, muzicieni și artiști: George Sbărcea, Tudor Jarda, Pericle Capidan, teologul Teofil Herineanu, filosoful Petre Țuțea, politicianul Ion Rațiu, speologul Gheorghe Racoviță, academicienii Ștefan Pascu, Eugen Pora, Emil Burzo, Cornel Țăranu, Silvestru Cristian, Grosu Ioan, respectiv la numeroșii medici, ingineri, dascăli din mediul universitar și preuniversitar și cercetători din varii domenii.

Astăzi cadrele didactice, elevii şi foştii „bariţişti” îşi serbează cu bucurie şi mândrie Centenarul, pentru că împreună au reuşit să facă din Colegiul Național „George Barițiu” un for de elită al învăţământului românesc recunoscut de municipalitate şi clujeni.

Felicitări și La mulți ani!{ arata Tarcea

Au mai fost prezenti: subprefectul Alin Danci 

“De la înființarea sa, la inițiativa Consiliului Dirigent, în 19 octombrie 1919, ca primul Liceu românesc de băieți din Cluj-Napoca, acesta și-a clădit o reputație și un prestigiu de netăgăduit în spațiul preuniversitar transilvan, oferind excelență în actul de educație și o viziune modernă, menținându-se astfel în topul liceelor din orașul nostru” arata suprefectul Alin  Danci 

Mitropolitul Andrei Andreicut PS Florentin Crihălmeanu si inspectorul sef scolar Valentin Cuibus si alti invitati .

+

Leave A Comment

%d bloggers like this: