“Trandafirii roşii”, un spectacol-lectură, ce sărbătoreşte 100 de ani de teatru clujean

October 12, 2019
424 Views

Teatrul Naţional din Cluj-Napoca sărbătoreşte o sută de ani de existenţă şi prin Festivalul Întâlnirile Internaţionale, “Împreună”, care se desfăşoară până duminică la Cluj.

Teatrul Naţional „Lucian Blaga“ din Cluj-Napoca organizează, între 9 şi 13 octombrie, Festivalul Întâlnirile Internaţionale de la Cluj, sub semnul “Împreună”. Festivalul se află la cea de-a noua ediţie. Teatrul Naţional din Cluj-Napoca sărbătoreşte o sută de ani de existenţă ca instituţie de cultură emblematică, reprezentativă pentru scena românească transilvană. La 1 decembrie 1919, la un an de la Marea Unire, s-a deschis prima stagiune românească la Cluj, împlinindu-se astfel nu doar visele unor oameni de cultură importanţi, ci şi ale oamenilor de rând care îşi doreau mai mult decât orice libertatea de exprimare şi accesul la cultură în limba română.

Pentru a marca premiera, joi, a fost un spectacol lectură cu “Trandafirii roşii” – poem dramatic în trei acte, în versuri, de Zaharia Bârsan. De numele lui Zaharia Bârsan se leagă mai multe volume de poezii, povestiri, piese de teatru şi memorialistică. Slujitor al Thaliei, actor şi director de scenă, este ctitor al teatrului românesc din Transilvania, primul director al Teatrului Naţional din Cluj (înfiinţat în 1919). Se face ziuă (1914), Trandafirii roşii (1915), Domnul de rouă (1938) sunt creaţiile sale dramatice cele mai reprezentative, Opera a unui „imaginativ”, a unui „visator”, care adesea evoluează spre miraculos şi fantastic, capodopera “Trandafirii roşii” reflectă plenar tendinţa romantică dominantă a poeziei şi teatrului lui Zaharia Bârsan. Un romantism epigonic, desigur, dar proaspăt înca, cu preferinţe pentru simbol şi mit, un romantism clasic, în sensul definiţiei lui Tudor Vianu, iar autorul poemului dramatic un „romantic echilibrat” (I. Ceuca).

Dincolo de toate provocările istoriei, dragostea pentru teatru ne-a unit şi ne-a împrospătat mereu voinţa şi puterea de a crede, împreună, într-o lume înnobilată prin artă. Împreună dorim să sărbătorim cultura română în Clujul multicultural, şi o vom face alături de personalităţi importante din lumea teatrului, din ţară şi din străinătate: Robert Cohen, Roberto Bacci, Dana Rufolo, Dino Mustafic, José Gabriel López Antuñano, Tomasz Kubikowski, Alexa Visarion, Ion Bogdan Lefter, Nicolae Prelipceanu, Florica Ichim, Elena Săvulescu Voudouris, spune regizorul Mihai Măniuţiu (foto), director din 2010 al Teatrului Naţional din Cluj.

Teatrul Naţional „Lucian Blaga“ din Cluj-Napoca îşi întâmpină publicul cu bucuria de a-i putea oferi producţii teatrale şi proiecte culturale conexe de înaltă ţinută artistică, precum şi conectarea directă a acestora la fenomenul artelor spectacolului la nivel naţional şi internaţional. Ne propunem şi reuşim astfel, printr-o abordare contemporană a dramaturgiei noi şi clasice, promovarea culturii române, europene şi universale, precum şi creşterea gradului de dezvoltare socio-umană a comunităţii clujene, în contextul multiculturalităţii locale specifice.

“Dorinţa noastră de a elabora şi realiza spectacole şi evenimente teatrale la un nivel cât mai înalt, modern, în pas cu maturitatea artistică internaţională, este continuu justificată de prezenţa unui public numeros şi exigent. Varietatea şi calitatea producţiilor de la Sala mare precum şi din cele două săli Studio permit astfel nu numai creşterea gradului de acces şi participare a publicul la cultură, ci şi promovarea valorilor culturale şi spirituale româneşti, atât în dinamica socio-umană şi intelectuală clujeană specific multiculturală, cât şi în cea naţională şi internaţională”, subliniază directorul.
Aplauze pentru “Clasa noastră”.

Intâlnirile Internaţionale de la Cluj – Împreună constituie un prilej pentru a fi prezentate cele mai recente producţii proprii, care vin cu un nou suflu teatral, aducând în scenă adaptări ale unor texte de referinţă: Chiritza în Concert, spectacol-concert de Ada Milea după Vasile Alecsandri şi Matei Millo, Cel mai iubit dintre pământeni, după romanul lui Marin Preda, în regia lui Tudor Lucanu, Furtuna de William Shakespeare, în regia lui Gábor Tompa. Porno de Visky András în regia lui Răzvan Mureşan este un text ce readuce în atenţie perioada din istoria României când politicul dorea o „acaparare a vieţii noastre intime“ şi avea ambiţia de a-i „deveni în totalitate o proprietate“.

Alte spectacole vor confrunta spectatorul cu problemele existenţei cotidiene: Il Nullafacente (Aleg să nu fac nimic) de Michele Santeramo în regia lui Roberto Bacci, Moarte şi reîncarnare într-un cowboy de Rodrigo García în regia lui Andrei Măjeri, OST (Organic Sound Twist, spectacolul de teatru-dans conceput de Andrea Gavriliu.

….

Leave A Comment

%d bloggers like this: