Oficial.Dispare ştampila şi la stat. Lege promulgată de presedintele Klaus Iohannis

October 10, 2019
266 Views

Instituţiile statului nu vor mai aplica ştampila pe o serie de documente, într-o încercare de debirocratizare care a fost promulgată luni de preşedintele Klaus Iohannis.

Mai precis, luni, Klaus Iohannis a promulgat un proiect de lege adoptat recent de Camera Deputaţilor, care stabileşte că instituţiile statului nu vor mai aplica ştampila pe acte de stare civilă, contracte sau alte documente oficiale. Ştampila va mai fi obligatorie pentru stat doar dacă este prevăzută în mod special în vreo lege.

Iniţiatorii susţin că, la ora actuală, ştampila nu mai reprezintă un garant al veridicităţii actelor, dată fiind multiplicarea mijloacelor prin care aceasta poate fi procurată.

„Un model de bună practică întreprinsă de Statul român este reprezentat de facilitarea interacţiunii între instituţiile statului şi persoanele fizice şi juridice de drept privat, precum şi a entităţilor fără personalitate juridică, prin încetarea obligativităţii ştampilării contractelor, declaraţiilor, cererilor etc. în relaţia cu autorităţile publice. Acest demers reprezintă un prim pas spre modernizarea şi simplificarea raporturilor ce se stabilesc între subiectele de drept menţionate anterior, dar nu suficient. Pentru o reală facilitare a acestor interacţiuni şi pentru consolidarea efectivă a relaţiei dintre cetăţean şi administraţia publică, este esenţială eliminarea obligativităţii aplicării ştampilei pe documentele emise sau solicitate de către cea din urmă”, afirmă iniţiatorii.

Proiectul completează legislaţia actuală prin adăugarea instituţiilor statului în cadrul categoriilor de persoane care nu sunt obligate să folosească ştampila, atât în relaţia cu persoanele private, fie ele fizice sau juridice, cât şi în relaţia cu alte autorităţi sau instituţii de stat.

Leave A Comment

%d bloggers like this: