ONU/Adunarea Generala : Pentru omenire si pentru planeta – saptamana de nivel inalt la New York

September 24, 2019
532 Views

Reprezentanţi la nivel înalt ai statelor membre ale Naţiunilor Unite se întâlnesc săptămâna aceasta, ca în fiecare an în luna septembrie, în cadrul sesiunii Adunării Generale a organizaţiei, la New York, pentru a discuta probleme globale.

Tema acestei sesiuni a Adunării Generale este “Stimularea eforturilor multilaterale pentru eradicarea sărăciei, educaţia calitativă, acţiune climatică şi incluziune”. Cea de-a 74-a sesiune a Adunării Generale a ONU a început pe 17 septembrie şi are o durată de un an, segmentul dezbaterii generale la nivel înalt fiind cel mai important eveniment anual de diplomaţie multilaterală.

Dezbaterea generală, care are loc anual la sediul din New York al Naţiunilor Unite, se desfăşoară în perioada 24-30 septembrie. Vor avea intervenţii zeci de şefi de stat sau de guvern, conform agendei publicate pe site-ul ONU.

În acest an, pe lângă dezbaterea generală, liderii mondiali vor participa şi la mai multe întâlniri şi reuniuni la nivel înalt vizând stimularea acţiunilor privind schimbările climatice şi în favoarea dezvoltării durabile, pentru a asigura tuturor o viaţă sănătoasă, liniştită şi prosperă, informează ONU pe site-ul său.

Această săptămână de acţiune se bazează pe Obiectivele de Dezvoltare Durabilă adoptate de toţi liderii mondiali în 2015. Cele 17 obiective interconectate reprezintă un apel universal la acţiune pentru eradicarea sărăciei şi foametei, extinderea accesului la sănătate, educaţie, justiţie şi ocuparea forţei de muncă, protejând în acelaşi timp planeta de degradarea mediului.

Acţiune pentru climă

Efectele schimbărilor climatice se accelerează, dar încă este posibil să se limiteze creşterea medie a temperaturii globale la 1,5° Celsius peste nivelurile preindustriale, evitând astfel cele mai grave consecinţe, cu condiţia să fie luate urgent măsuri radicale. Luni are loc un summit dedicat acţiunilor pentru climă la care vor fi prezentate soluţiile propuse de guverne, sectorul privat şi societatea civilă pentru a reduce emisiile şi pentru a spori rezistenţa şi adaptarea la schimbările climatice.

Acoperirea universală a sănătăţii

Tot luni are loc o reuniune la nivel înalt privind acoperirea universală a sănătăţii. Este prima întâlnire de acest fel şi îşi propune să ofere un nou impuls acţiunilor întreprinse pentru a permite accesul oricărei persoane la sisteme de sănătate ieftine, inclusive şi durabile. Aceasta urmăreşte să galvanizeze angajamentele comunităţii internaţionale de asigurare a sănătăţii pentru toţi, recunoscând legăturile strânse cu acţiunile climatice şi faptul că sănătatea nu este doar un drept fundamental al omului, ci şi o condiţie sine qua non, un motor şi un rezultat al dezvoltării durabile.

Obiectivele de dezvoltare durabilă

Leave A Comment

%d bloggers like this: