#CyberFiles/Stuxnet – “viermele” care a deschis calea terorismului cibernetic

September 24, 2019
259 Views

Considerat prima şi una dintre cele mai faimoase arme cibernetice cunoscute, cu state vechi pe harta mondială de malware, “viermele” Stuxnet, născut în 2005, este extrem de “ambiţios. Nu s-a dat în lături de la a dezactiva centrifugele de îmbogăţire a uraniului din Iran, reuşind astfel să încetinească programul nuclear al ţării pentru mai mulţi ani. Cu ce s-a mai ocupat Stuxnet în anii săi de glorie şi ce au întreprins experţii în domeniul securităţii cibernetice pentru a-l extermina, descoperim în cele ce urmează.

Când, unde şi de ce a apărut Stuxnet?
Deşi specialiştii în securitate cibernetică au pus ochii pe Stuxnet prin anul 2010, se pare că “viermele” periculos ar fi fost activ încă din 2005. În viziunea celor de la Kaspersky, virusul Stuxnet este considerat prima armă cibernetică cunoscută şi una dintre cele mai faimoase. Pe fondul şi în perioada descoperirii acestuia, mostra de malware viza programul nuclear al Iranului cu un mecanism complex. S-a constatat la vremea respectivă că persoanele din spatele Stuxnet au reuşit să dezactiveze centrifugele de îmbogăţire a uraniului din Iran, lucru care a decalat cu câţiva ani şi în mod considerabil programul nuclear naţional.

Ţinând seama de amploarea şi ţinta vizată, Stuxnet este caracterizat drept una dintre cele mai interesante mostre de malware create vreodată, echivalentul cibernetic al atacurilor atomice asupra Nagasaki şi Hiroshima, din 1945.

Dar cum au reuşit creatorii “viermelui” să facă asemenea pagube? “Autorii au reuşit să introducă un cod infectat într-un laborator unde nu existau conexiuni directe la Internet, folosind stick-uri USB. Din cauza unor erori, Stuxnet a ajuns şi la alte organizaţii în afara celor vizate şi s-a propagat pe Internet, infectând sute de mii de computere. Nu au putut, însă, să afecteze aceste computere, pentru că fusese creat pentru un scop precis”, explică, pentru AGERPRES, specialiştii Kaspersky.

La nivel internaţional, în breasla experţilor în securitate cibernetică, atacurile Stuxnet au generat numeroase controverse privind identitatea atacatorilor şi a ţintei. Astfel, conform Kaspersky, atacul a fost pregătit de către un grup de infractori cu vaste cunoştinţe despre tehnologia SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition, n.r.) şi nu putea fi realizat decât cu sprijinul unui stat. În acest context, complexitatea atacului l-a determinat pe Eugene Kaspersky să afirme că “ne apropiem de era terorismului cibernetic, a armelor complexe şi a războaielor cibernetice’.

“Acest program periculos nu a fost creat pentru a fura bani, a trimite mesaje spam sau a fura date personale, ci pentru a sabota companii de producţie, pentru a distruge sisteme industriale. Constat că acesta este începutul unei noi ere. Anii ’90 au fost marcaţi de vandalism cibernetic, anii 2000 au însemnat deceniul infracţionalităţii cibernetice, iar acum ne apropiem de terorism şi războaie cibernetice’, a spus Kaspersky.

Leave A Comment

%d bloggers like this: